Oscarra várva – 2021.

A 93. alkalommal megrendezésre kerülő Oscar-díj átadót rendhagyó módon idén április 25-én fogja megtartani a Filmakadémia. Mivel a díjra jelöltek listáját nemrég, március 15-én jelentették be, úgy gondoltuk - a teljesség igénye nélkül - szemezgetünk a különböző kategóriák filmjeiből. Neked mi a tipped, kik lesznek a 2021-es esztendő díjazottjai?

 

Legjobb film

A nomádok földje


A nomádok földje című film a Velencei Filmfesztivál fődíjasa és a Golden Globe legjobb filmjének járó díj büszke birtokosa - eddig. A Jessica Bruder 2017-es regényéből készült alkotás Fern (Frances McDormand) történetét meséli el, aki miután elvesztette férjét és a válság miatt egzisztenciáját is, mindenét bepakolja egy furgonba és modern nomádként Amerika végtelen útjainak vándora lesz. A filmet 7 államban forgatták mintegy 4 hónapon keresztül, a szereplők (a 2 hivatásos színész kivételével) pedig valódi nomádok voltak, akik valóban a hagyományos társadalmi kereteken kívül élnek. A film rendezője, Chloé Zhao (aki producere, vágója és írója is a filmnek) ezért a munkájáért megkapta a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Hamarosan kiderül, hogy az összesen 6 Oscar-kategóriában jelölt mű, hányat tud díjra váltani. Mi drukkolunk neki (is)!

 

További jelöltek:

  • A chicagói 7-ek tárgyalása 
  • A metál csendje 
  • Ígéretes fiatal nő 
  • Judas and the Black Messiah 
  • Mank 
  • Minari 
  • The Father

 

Legjobb rendező

Thomas Vinterberg – Még egy kört mindenkinek


Az eklatáns dán rendezőt, Thomas Vinterberget (Születésnap, Vadászat) a Még egy kört mindenkinek c. legújabb filmje kapcsán jelölték először Oscar-díjra. Négy tanárkolléga, akik barátok is, elhatározzák, hogy saját magunkon végeznek kísérletet egy alkohol-hipotézis kapcsán. Eszerint, ha a véralkoholszintet 0,5%-on tartják, sokkal hatékonyabban tudnak működni az életük minden területén. A film e messzire vezető kísérleten keresztül sokféle kérdésre, egyéni problémára, elakadásra is rávilágít, melyekre a szereplők így-úgy reagálnak, némelyek megoldást is találnak, de a látottak továbbgondolását a film meghagyja a nézőnek. Vinterberg saját színdarabját adaptálta vászonra a lánya, Ida szorgalmazására, akinek aztán a filmet is ajánlotta. Eredetileg ugyanis úgy volt, hogy Mads Mikkelsen karakterének egy fia és egy lánya lesz, és a lányt a rendező saját, 19 éves gyermeke alakította volna. Sajnos azonban Ida halálos autóbalesetet szenvedett. A temetés és gyász mellett Vinterberg átírta a forgatókönyvet is, melynek következtében az életigenlés sokkal nagyobb hangsúlyt kapott végül a filmben. E tragikus körülmény ellenére, vagy éppen azért, de kétségtelen, hogy Vinterberg Még egy kört mindenkinek című alkotása annyira erős munka lett, hogy megérdemelt lenne mindkét jelölés díjra váltása. Csak ne lenne olyan csudaerős a mezőny!

 

További jelöltek:

  • Lee Isaac Chung – Minari
  • Chloé Zhao – A nomádok földje
  • Emerald Fennell — Ígéretes fiatal nő
  • David Fincher – Mank

 

Legjobb férfi főszereplő

Anthony Hopkins – The Father, mint Anthony

 

Florian Zeller első nagyjátékfilmjének érdekessége nem csupán annyi, hogy eredetileg ez is színdarab volt, amit nagy sikerrel játszottak a színházban, hanem az is, hogy az alkotó ezt a szerepet egészen konkrétan Anthony Hopkinsra írta annak reményében, hogy a színész egyszer valóban eljátssza a szerepet. Innen a karakter neve is: Anthony. A történet szerint Hopkins egy idősödő apát alakít, aki teljességgel elutasítja, hogy lánya öreg napjaiban gondoskodjon róla. Anthony-nak egyszerre kell „megküzdenie” a lányával, a körülmények változásával és saját szellemi leépülésével. Hopkins-t eddig hatszor jelölték Oscar-díjra, ebből csupán egyszer, A bárányok hallgatnak című filmben nyújtott alakításáért vihette haza a szobrot. Bármennyire is nagyra becsüljük Mr. Hopkins – feltehetően – ezúttal is briliáns játékát, most sem lesz könnyű dolga, hiszen ezúttal is komoly vetélytársai akadtak.

 

További jelöltek:

  • Steven Yeun – Minari mint Jacob Yi
  • Riz Ahmed – A metál csendje mint Ruben Stone
  • Chadwick Boseman (posztumusz) – Ma Rainey: A blues nagyasszonya mint Levee Green
  • Gary Oldman – Mank mint Herman J. Mankiewicz

 

Legjobb női főszereplő

Carey Mulligan – Ígéretes fiatal nő, mint Cassandra „Cassie” Thomas

 

Carey Mulligan-nek a 2009-es Egy lányról címszerepe után ez a második Oscar-jelölése a legjobb női főszereplő kategóriában. Már az előzetesből is kitűnik, mennyi szín húzódik meg az Ígéretes fiatal nő Cassie-jében, aki egyfajta bosszú angyalaként járja az éjszakát és teszi fel a delikvenseknek a kijózanító kérdést: „Mit csinálsz?”. A komoly témához nem drámai módon közelít a film, helyette egyfajta vagányságot vegyít a furcsa hangulatú, thrillerbe hajló alkotásba, melyben elvileg kétszer is felcsendül Britney Spears egykori slágere, a Toxic. Természetesen véletlenről szó sincs. Érdekesség, hogy Emerald Fennell a film írója, rendezője és egyik producere is, aki mindhárom kategóriában Oscar-jelölést kapott! Amúgy A nomádok földjének rendezőjével – mintegy mellesleg – épp Oscar-történetet írnak: eddig ugyanis nem fordult elő olyan, hogy a legjobb rendező kategóriában egyszerre két női jelölt is legyen. 

 

További jelöltek:

  • Frances McDormand – A nomádok földje mint Fern
  • Viola Davis – Ma Rainey: A blues nagyasszonya mint Ma Rainey
  • Andra Day – The United States vs. Billie Holiday mint Billie Holiday
  • Vanessa Kirby – Pieces of a Woman mint Martha Weiss

 

Legjobb eredeti forgatókönyv

Minari — Lee Isaac Chung

 

A koreai gyökerekkel rendelkező rendező, Lee Isaac Chung negyedik nagyjátékfilmjében lényegében saját eredettörténetét meséli el a szüleiről, a nagymamájáról, a gyermekkoráról, elbukásról és újjászületésről. Az 1980-as évek Amerikájában játszódó filmet összesen 6 Oscar-díjra jelölték, többek között a legjobb férfi főszereplő kategóriában is, így ezzel a filmmel Steven Yeun lett az első ázsiai-amerikai színész, akit ebben a kategóriában nomináltak. Érdekesség, hogy a Minari-nak több kategóriában is vetélytársa A nomádok földje, melynek rendezője a szintén ázsiai (kínai) származású Chloé Zhao. Érdemes felidézni, hogy 2020-ban Dél-Korea nomináltja, az Élősködők című film volt, amely végül 4 Oscar-díjjal lett gazdagabb. Soha rosszabb kortárs ázsiai mestereket és alkotásokat a nemzetközi élvonalban!

 

További jelöltek:

  • A chicagói 7-ek tárgyalása — Aaron Sorkin
  • A metál csendje — forgatókönyvíró: Darius Marder és Abraham Marder; ötlet: Darius Marder és Derek Cianfrance
  • Ígéretes fiatal nő — Emerald Fennell
  • Judas and the Black Messiah — forgatókönyvíró: Will Berson és Shaka King; ötlet: Will Berson, Shaka King, Keith Lucas és Kenny Lucas

 

Legjobb animációs film

Lelki ismeretek – Pete Docter és Dana Murray

 

A 3 Oscar-díjra jelölt alkotás jó esélyekkel indul, hiszen a Golden Globe-on már besöpörte a legjobb animációs filmnek és legjobb zenének járó díjakat. A két Oscar-díjas rendező, Pete Docter legújabb alkotása bár animációs film, abból is a már jól megszokott Pixar-színvonalú, ezúttal épp annyira szól a nagyobbaknak, mint a kisebbeknek. Hiszen a pörgős cselekmény, a jópofa figurák és a pazar látványvilág mellett nem kisebb kérdésekkel foglalkozik, minthogy mi van az élet előtt, miért érdemes élni, illetve hogy kvázi mi az élet értelme. A forgatókönyvet is jegyző Docter Jon Batiste afroamerikai jazz-zenészt és a Nine Inch Nails zenekarból ismert Trent Reznor – Atticus Ross párost kérte fel a film zenéjének megalkotására. A bátor társítás már több díjat is hozott a filmnek, úgyhogy feltehetően mi sem fogunk csalódni, amikor a hazai Cinema City mozikba is megérkezik a Lelki ismeretek c. alkotás! 

 

További jelöltek:

  • Előre – Dan Scanlon és Kori Rae
  • Lunaria – Kaland a Holdon – Glen Keane, Gennie Rin és Peilin Chou
  • Shaun, a bárány és a farmonkívüli – Richard Phelan, Will Becher és Paul Kewley
  • Wolfwalkers – Tomm Moore, Ross Stewart, Paul Young és Stéphan Roelants