Michael Caine szerepeinek jelentősége Christopher Nolan filmjeiben

Valójában fogalmunk sincs Caine TENET-beli szerepéről, és a színész maga is bevallotta, hogy a forgatókönyv őt is eléggé összezavarta.

Mindenesetre egy dolog biztos, ha Caine Nolan-nel dolgozik: nagyon erős érzelmekre számíthatunk. Olyannyira, hogy ezt már többször ki is parodizálták. 

 

Ezek ismeretében, és az augusztus 26-tól mozikba kerülő TENET-re várva (mielőtt megnézitek a filmet), arra gondoltunk, sorra vesszük Caine Nolan-filmbeli szerepeit az érzelmek szempontjából. Hogy melyik az első? Görgess tovább, hogy megtudd!

7. Dunkirk (2017)

Caine érzelmi értékelése: 1/5

 

Listánk utolsó helyén szerepel Caine a rendező idegörlő II. világháborús drámájában nyújtott (csak) hangalakítása. Gesztusértékű, hogy Nolan talált Caine számára egy olyan szerepet a filmben, ami a történet szempontjából nem volt feltétlenül szükségszerű. De tisztán érzelmi szempontból a színész rövid hangalakítása, Tom Hardy felettes tisztjének szerepében (a Sptifire vadászgép jeleneteknél), megért egy helyezést listánkon. 

 

6. Eredet (2010)

Caine érzelmi értékelése: 2/5

 

A Dunkirk-beli cameózásához hasonlóan relatíve rövid, viszont annál jelentősebb szerepben tűnik fel Caine az Eredet c. filmben. Ő alakítja Stephen Miles professzort, a Leonardo DiCaprio által megformált Dominic Cobb mentorát és apósát. Miles az, aki elősegíti Cobb visszatérését a gyerekeihez a film csúcspontján. Ez egy olyan fontos jelenet az Eredetben, hogy adunk Caine-nek még egy pontot az érzelmek megformálásáért.

 

5. A tökéletes trükk (2006)

Caine érzelmi értékelése: 3/5

 

Elérkeztünk egy olyan Nolan-filmhez, amiben Caine kulcsszereplő és még több érzelemmel dolgozik. A fondorlatokkal teli, bűvészekről szóló thriller tulajdonképpen egy háromfelvonásos bűvésztrükk. Mesélőnk, a Caine által alakított Cutter az “ígéret”, a “fordulat” és a “jutalom” állomásain keresztül beszéli el a történetet. A két főszereplő Angier (Hugh Jackman) és Borden (Christian Bale) közötti feszültség fokozásában Cutternek jelentős szerepe van. 

 

4. A Sötét lovag (2008)

Caine érzelmi értékelése: 3/5

 

A sötét lovag trilógia második részében Caine formálja meg a szívélyes, kellemes megjelenésű Alfrédot, Bruce Wayne/Batman (Christian Bale) hűséges komornyikját, aki kénytelen végignézni, hogy az ördögi Joker micsoda veszteségeket okoz fogadott fiának. Ráadásul Alfréd az, aki visszatartja azt a levelet, amit Rachel (Maggie Gyllenhaal) ír Bruce számára, és ami lezárja ezt a se veled-se nélküled kapcsolatot. Ez pedig A sötét lovag fontos érzelmi szála.

 

3. Batman: Kezdődik! (2005)

Caine érzelmi értékelése: 4/5

 

Ez Nolan első filmje a Batman trilógiából, s itt jelenik meg először Caine, mint Alfréd. 
A Wayne és Alfréd közötti kapcsolatba talán több bensőségességet visz ez a film azáltal, hogy bemutatja azokat a visszaemlékezéseket, miként védelmezte Caine karaktere az elárvult Bruce-t szülei halála után. Itt hangzik el a klasszikussá vált idézet: “Miért esünk el Mr. Bruce? Hogy újra talpra álljunk.”

 

2. Csillagok között (2014)

Caine érzelmi értékelése: 4/5

 

Elérkeztünk a Caine-i színjátszás majdnem legmagasabb fokához. A Csillagok között című sci-fi odüsszeiában Caine a NASA tudósát, Brand-et formálja meg. Egy másik mentor figurát (ezúttal a Matthew McConaughey alakította pilótáét, Cooperét), aki azonban sötét titkokat rejteget. Az a jelenet, melyben Caine a halálos ágyán fekszik, megrázó és igazából elég nehéz is elfogadni.  Mindenesetre, ha Caine sír, mi is sírni fogunk.

 

1. A Sötét lovag: Felemelkedés (2012)

Caine érzelmi értékelése: 5/5

 

Ez az a Nolan-film, amiben Caine-nek talán a legjelentősebb szerep jut, nem is egy, de két sírós (ön)vádaskodással teli jelenettel. A sötét lovag: Felemelkedéssel Nolan Batman trilógiája katartikus befejezést kap, amelyben az érzelmeket is erősen csúcsra járatja az alkotó. A pazar akciójelenetekkel teletűzdelt mozi legmegindítóbb jelenete, amikor Alfréd fájdalommal telve bevallja Rachel levelének eltitkolását, ami a Wayne Birtokról történő távozását is felgyorsítja. A néző éppen csak belenyugszik ebbe, amikor a film másik csúcspontján a visszatérő Caine, a látszólag halott Bruce sírjánál, könnyek között azt mondja: „Elárultam.” Nem, mi nézők, nem könnyezünk, csak olyan, mintha valami belement volna a szemünkbe…

 

A legutolsó Nolan - Caine együttműködés, a TENET augusztus 26-tól látható a mozikban. Várunk szeretettel!