Ki kicsoda a Mulanban?

Mulan (Yifei Liu)

Yifei Liu

Bár az előző, Mulanos blogbejegyzésünkben már szót ejtettünk címszereplőnk „eredetéről”, annyival még kiegészítenénk, hogy az animációs alkotással szemben Mulan az új műben nem egyke, hanem kapott egy lánytestvért is, illetve ezúttal Mulan „férfineve” Hua Csün lesz. Azonban nem csak a neve változik, hanem a ruházata is. Bina Daigeler (Volver, Biutiful) jelmeztervező kifejezetten úgy tervezte főhősünk számára a vérteket, egészen pontosan hétféle öltözetet, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek Yifei Liu mozgásához a különböző jelenetekben. Vagyis másféle felépítésű (és anyagú) kosztüm készült például a lovagláshoz, más a harci jelenetekhez, megint más a „gyönyörű hősnő” ábrázolásához – és mindegyik darab aprólékos, kézi munka eredménye! Érdemes tehát némi figyelmet szentelnünk ezeknek a kosztümcsodáknak is, bármennyire sodrólendületű lesz is a film!

 

A Császár (Jet Li)

Jet Li

Az északról jövő fenyegetés, a zsuanzsuanok betörése miatt a Császár kiadja a parancsot: minden családból egy férfinak be kell vonulnia katonának, hogy a hadsereg gátat szabjon a hódítóknak. Az új Mulan-film Császára nem csak a népéért aggódó uralkodó, hanem félelmetes harcos is, akit az ázsiai film egyik legnagyobb harcművészeti sztárja, maga Jet Li alakít! Ez azért is lehet sokak számára jó hír, mert a színész 4 év kihagyás után ezzel a filmmel és szereppel tér vissza a filmvilágba! Viszont, aki látványos harcjelnetet vár tőle, annak, ha minden igaz, egészen a film legvégéig kell erre várnia. A vele készült interjúk szerint ugyanis a szerep azt követelte meg tőle, hogy nagyrészt rezzenéstelen arccal üljön az egyébként gyönyörűen díszített trónján úgy, hogy bármiféle hírt kap is, semmilyen érzelmet ne lehessen leolvasni róla. És ha már a díszítéseknél tartunk: az ő jelmezét is érdemes lehet végigpásztázni, hiszen az Császár ruházatát is kézzel készült gazdag, néhol aranyos hímzés díszíti, amely szín a kínai tradíció szerint az uralkodó réteg domináns árnyalata volt.

 

Tung parancsnok (Donnie Yen)

Donnie Yen

A Donnie Yen által alakított Tung parancsnok annak a Császári Hadseregnek a vezetője, ahova Mulant besorozzák. Tung alakja részben az animációs filmbeli Li Shang figuráján alapszik, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem ő reperezentálja a cselekmény szerelmi szálát. Inkább amolyan mentor figura, aki becsületes és tiszteleméltó, ugyanakkor kiváló katona és harcos. Niki Caro rendező elmondása szerint Donnie Yen annyira profin és rendkívüli gyorsasággal forgatta a kardot az egyik jelenet felvételekor, hogy meg kellett ismételni az egészet úgy, hogy minden lassítva került rögzítésre. Egyedül ennek volt köszönhető, hogy egyáltalán látni lehetett, mit is csinált. Érdekesség amúgy, hogy az életben Jet Li és Donnie Yen nagyon jó barátságban vannak, több filmben is szerepeltek már együtt (pl. Hős, Kínai történet 2.), és a sort most a Mulan c. alkotással folytatják.

 

Bóri kán (Jason Scott Lee)

Jason Scott Lee

Ahogy erre már többször kitértünk, az új Mulan-filmben nem Shan-Yu és a hunok, hanem a zsuanzsuanok és vezetőjük, Bóri kán tör be északon Kínába, és fenyegeti az ország békéjét, illetve a Császárt. A feljegyzések szerint a zsuanzsuanok elsősorban pásztorkodással foglalkozó nép voltak Belső-Ázsia pusztáin az i. sz. 5–6. században, vagyis körülbelül abban az időszakban, amelyből a Mulan-történet is származik. Az új Mulan-film szerint azonban inkább egy harcedzett népet tisztelhetünk bennünk, akiknek vezérét, Bóri kánt a vérbosszú hajtja, és az előzetesek szerint is igen kegyetlen figurának tűnik. Az őt alakító 53 éves Jason Scott Lee (aki anno, az 1993-as A Sárkány - Bruce Lee élete című filmmel tette le névjegyét) látványos külső változáson esett át a szerep kedvéért. Az állítólag nagyon kedves színészből egy sebhelyekkel tarkított, kegyetlen, harcedzett figurát kellett faragni, ezért Lee-t kemény diétára és edzésre fogták, arcára pedig ügyes maszkmesterek varázsoltak valósághű sebhelyeket.

 

Hunghuj (Yoson An)

Yoson An

Ha az animációs filmből Li Shang parancsnok- és mentorkaraktere Tung-ban él tovább, valaki másnak kell képviselnie a romantikus szálat. Ehhez kaptunk egy új szereplőt, Hunghuj személyében, aki nem csak fiatal, ambiciózus, de Mulan fontos szövetségese is lesz az új filmben. A Hunghujt alakító, kínai születésű Yoson An egészen fiatalkora óta él Új-Zélandon, így nem csoda, hogy gyorsan megtalálta a közös hangot a szintén új-zélandi rendezővel, Niki Caro-val. A fiatal, 28 éves színész amúgy számos nyelven beszél (például a mandarint és a kantoni nyelvjárást is folyékonyan), ugyanakkor számos harcművészetben jártas, így feltehetően nem volt tőle idegen a harcos katona szerepköre sem.

 

Hszienniang (Gong Li)

Gong Li

A legendás kínai színésznő, Gong Li által alakított boszorkány teljesen új szereplőként lép elénk az új Mulan-filmben. Alapvetően a betörő zsuanzsuan sereg parancsnokának, Bóri kánnak a szövetségese és különleges erővel van megáldva (az egyik előzetesben pl. láthatjuk madárrá változni). Mivel a Mulan pont azért volt mindig is érdekes, mert egy lányról szól, aki egy patriarchális társadalomban egyedüli nőként állja meg a helyét csupa férfi között egy háborús helyzetben, izgalmas kérdés, hogy az új film készítői milyen szerepet szánnak a kifejezetten szép, okos és rendkívül jó harcosnak látszó boszorkánykarakternek. Nos, ha minden jól megy, hamarosan választ kapunk erre a kérdésre is!

Nézd meg az alábbi exkluzív, színfalak mögötti videóban, hogy hogyan készültek a Mulan akciójelenetei, miért érdemes ScreenX formátumban megnézni, s miként vélekednek a hazai hírességek erről a látványos, izgalmas filmről.