A két Mulan – 1998 és 2020

Kicsoda Mulan?

Mulan figuráját és történetét a Disney egy VI. századi, Kínából származó népballadából emelte át – immáron másodjára. De nem csak az egeres cég, hanem a hősnő saját hazája is szereti időnként leporolni és az adott korban aktualizálni a történetet. Az első kínai Mulan mozit 1927-ben, az utolsót szintén 2020-ban készítették.

Míg a Disney 1998-as animációs filmjében a hősnő „Fa Mulan”, a 2020-asban „Hua Mulan” néven jelenik meg. A „Fa” a kantoni nyelvjárás szerinti kiejtése a családnévnek, míg a „Hua” a mandarin szerinti, és virágot jelent. Mulan gúnyneve vagy álneve, a „Hua Ping” pedig virágvázát, vagy csak simán vázát is jelent. Kínában gyakran nevezik így az elpuhult vagy nőies férfiakat.

A Mulan keresztnév pedig magnóliát (liliomfát) jelent. 

 

1000-ből az első

A Disney már jóval korábban, 2010-ben szerette volna, ha az élőszereplős hősnő testet ölt, méghozzá a Tigris és sárkány és A repülő tőrök klánja című filmekkel a nemzetközi élvonalba ugró Zhang Ziyi-vel a főszerepben. Sajnos – vagy a jelenlegi főszereplő, Yifei Liu szerencséjére – ez akkor nem jött össze.

A 33. életévét idén betöltő Yifei Liu-t egy egész világra kiterjedő casting során (1000 jelöltből!) választották ki Mulan szerepére. A készítőknek meg kellett találniuk azt a kínai származású színésznőt, aki folyékonyan beszél angolul és rendelkezik harcművészeti tapasztalattal is. Bár Yifei Liu kemény felkészítő edzésen esett át a szerep kedvéért, mégsem szokványos, hogy az akciójelenetek 90%-át maga is hajtsa végre. Pedig így volt: a lovaglástól kezdve a csatajeleneteken át a kardozós és harcművészeti szcénákig, nagyrészt kaszkadőr segítsége nélkül oldotta meg a feladatokat.

 

Valami régi, valami új

Az már a 2020-as film előzeteséből is kiderül, hogy az élőszereplős alkotást komolyabb tónusúra hangolták, mint 1998-as elődjét. Ez az első Disney-remake, amiből teljesen elhagyták a jól ismert musicalszerű zenét és a betétdalokat is.

Érdekesség, hogy az 1998-as animációs filmben Jackie Chan-ről mintázták Li Shang harcművészeti mozdulatait, és a kínai verzióban ő volt a karakter szinkronhangja is, sőt, Chan énekelte az "I'll Make a Man out of You" című betétdalt – kantoni és mandarin nyelvjárásban is. Nos, ezúttal nem csak a zenei betétek, de Jackie Chan is kimaradt a castingból.

Bizonyára sokan fogják hiányolni az animációs filmben megszeretett, az újból viszont kihagyott nagydumás minisárkányt, Mushu-t, a Fa család védelmezőjét, de reméljük, a szerencsehozó tücsök visszatér!

Az újítás jegyében viszont új szereplőkkel is fogunk találkozni, nem is kevéssel! Egy igazi főnixmadárral és egy boszorkánnyal biztosan, utóbbit a kiváló kínai színésznő, Gong Li (Isten veled, ágyasom!, Egy gésa emlékiratai) formálja meg. Illetve Mulannak ezúttal nem a betörő hunokkal kell szembenéznie, hanem a zsuanzsuanok, akik az eredeti történet szerinti időben szintén a környéken éltek.

Ázsiai sztárok és a női erő

Tehát Jackie Chan ezúttal nem kapott feladatot az új Mulanban, azonban olyan ázsiai sztárok igen, mint Jet Li (Hős, A tiltott királyság), akit kislánya vett rá arra, hogy vállalja el a császár szerepét, a nagy hadvezért, Tung-ot pedig Donnie Yen (Hős, Ip Man) formálhatta meg. A már említett Gong Li mellett a zsuanzsuan vezért az a Jason Scott Lee alakítja, akit az 1994-es Disney-féle élőszereplős Maugli, a dzsungel fia címszerepében láthattuk, később pedig a  Lilo & Stitch-ben szinkronizált.

A Mulan élőszereplős feldolgozása végülis nem is jöhetett volna aktuálisabb időszakban. Bár nyilván nem feminista alkotásról van szó, a sztori mégis egy olyan lány története, aki férfiruhát öltve, egy komoly tradíciókkal rendelkező, patriarchális társadalomban vívja ki tetteivel katonatársai és a császár elismerését. És ha már a női erőnél tartunk.  Az új Mulan-filmet a nálunk talán kevésbé ismert, de igen tehetséges új-zélandi Niki Caro (A bálnalovas, Menedék) rendezte, és a kiváló ausztrál operatőr, Mandy Walker (Ausztrália, A számolás joga) fényképezte.

 

Mulan, az úttörő

Az 1998-as Mulan olyan szempontból számított úttörőnek a Disney-filmek sorában, hogy például ez volt az első egész estés animációs mű, aminek a főhőse ázsiai származású, illetve ami témájában háborúval foglalkozik. Újszerű volt olyan tekintetben is, hogy korábban még sosem öltöztek férfi karakterek nőnek, illetve nő sem férfinak animációs filmben. Mulan volt a 2. női karakter a Disney-filmek főhősnői között, aki nadrágot viselt (az első Jázmin volt az Aladdinban).

A 2020-as Mulan a 8. olyan Disney-film a sorban, ami a korábbi nagysikerű animációs filmeket élőszereplős verzióban újrázza. Viszont ez az első, ami PG-13-as, Magyarországon 12-es korhatárbesorolást kapott. Az előzetes alapján úgy tűnik, szintén ez az első remake, ami nem törekszik az eredeti alkotás tökéletes másolására, éppen ellenkezőleg, teljesen áthangszereli a történetet, a látványt és a szereplőket is. És hogy ez mennyire bizonyul sikeres stratégiának? Ki-ki döntse el maga a film megtekintését követően!