ÚJRA MŰSORON! IMAX® 3D ismeretterjesztő filmek a Cinema City Aréna Simple IMAX termében!

Ha már láttad ezeket a filmeket, akkor az újranézés kedvéért, ha viszont még nem volt szerencséd hozzájuk, vagy nem mindegyikhez, akkor azért látogass el a Cinema City Aréna, Simple IMAX termének IMAX® 3D rövidfilm-vetítéseire! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánljuk ezeket az alkotásokat, hiszen mind a négy film másért és másképpen érdekes. Hogy ez mit jelent? Olvass tovább és kiderül!

Az IMAX® 3D technológiáról röviden

Az IMAX® 3D óriási vásznát úgy tervezték, hogy az ember periférikus látását is átfogja. A budapesti vászon 18 méter magas és 24 méter széles, így képes azt az illúziót kelteni, mintha az események kellős közepében állnánk! Mindez egy nagyjátékfilm esetében is óriási többletélményt nyújt, azonban a kifejezetten IMAX® 3D kamerával, erre a vetítési formára készített tudományos- és természetfilmek egészen elképesztő látványvilágot képesek megjeleníteni. Ráadásul az IMAX® 3D technológia az emberi látás sajátosságaira épül, vagyis arra, amikor a két szemünkkel két különböző módon látjuk az adott tárgyat. A sztereopszis nevű folyamat során az emberi agy a szemek által érzékelt képet egyetlen háromdimenziós képpé egyesíti. Az IMAX® 3D technológia a filmek felvétele és vetítése során ezt a jelenséget használja ki, szinte élő környezetté téve az amúgy mozivásznon látott képeket.

 

A vadon kölykei IMAX® 3D (2011)

Szeretnéd megérinteni a kiselefánt vízért tapogató ormányát? Esetleg megbabrálni a bébi orángután feje búbját? Nos, ha a moziteremben erre nem is lesz lehetőséged, annak az illúzióját mégis fantasztikus átélni, hogy karnyújtásnyira lehetünk ezektől a csodálatos állatoktól! A valóban magával ragadó vizuális élmény mellett ráadásul a film története izgalmas, szívmelengető és sok tanulsággal szolgál. A két, párhuzamosan futó sztoriban megismerkedhetünk egyrészt a Kenyában élő, évtizedek óta ott dolgozó Dame Daphne Sheldrick-kel és csapatával, akik elárvult kiselefántokat mentenek, majd a rehabilitációja után megkezdődik visszaszoktatásuk a szavannára. Ezt követően általuk korábban megmentett, immár felnőtt elefántokból álló csorda átveszi az új jövevények nevelését, védelmét. Ezzel párhuzamosan Borneóban megismerkedhetünk Dr. Birute Galdikas-szal és munkatársaival, akik árva orángutánokat gondoznak, bébikortól egészen addig a pontig, amíg elég érettek nem lesznek ahhoz, hogy visszatérhessenek a vadonba. És ahogy látjuk is, az elengedés nem végleges, a szeretet-kapcsolat megmarad ember és állat között.

 

A makik szigete: Madagaszkár IMAX® 3D (2014)

A vadon kölykeinek szinte teljes stábja visszaköszön ebben a filmben, így nem meglepő, hogy ez a mű is pont annyira érdekfeszítőre, informatívra, ugyanakkor vizuálisan izgalmasra sikerült, mint a fentebb taglalt alkotás. Megtudhatjuk például, hogy a makik (más néven lemúrok) túlélték a dinoszauruszokat, majd egy szerencsés véletlen folytán elérték Madagaszkárt. Aminek aztán ők lettek az urai. És szaporodtak, és sokasodtak, és változtak. Amíg meg nem érkezett az ember…
A makik szigete: Madagaszkár c. filmben ismét egy tudóscsapat (vezetőjük Dr. Patricia C. Wright) segítségével nyerünk bepillantást ezeknek a valóban sokszínű és méretű állatoknak a világába, illetve a kutatók azon küzdelmébe, ahogyan a makik és az ő természetes élőhelyük megmentésén fáradoznak. A komoly téma ellenére az alkotók sok humort (pl. makik tánca) és több filmes hommage-t (pl. összekacsintás Stanley Kubrick 2001 Űrodüsszeia c. filmjének vonatkozó zenei utalásával) is csempésztek az alkotásba! 

 

Pandák IMAX® 3D (2018)

A Pandákban is fáradhatatlan és elhivatott tudósok munkáját kísérhetjük figyelemmel. A New Hampshire-i Fekete Medve program keretében bocsok mentésével, nevelésével és a vadonba történő visszaszoktatásával foglalkoznak több mint 20 éve – rendkívül sikeresen. A kínai Chengdu Panda bázis tudósa ezért Amerikába utazik, hogy tanulmányozza a módszert, amit aztán a pandákra szabva igyekeznek majd megvalósítani. Az amerikai biológus így ismerkedik meg, barátkozik össze és épít ki szoros barátságot a fogságban született kislány kölyök pandával, akivel közös kalandjuk célja a pandalány visszaszoktatása a pandaparadicsomnak is nevezett vadonba…
Ha A vadon kölykei és A makik szigete arra késztetett, hogy meg akarjuk simogatni az állatokat, akkor a Pandák című film kapcsán nagyon nehéz lesz visszafogni magunkat, hogy ne akarjuk magunkhoz ölelni a panda- és barnamedvéket, főleg a bocsokat! Az IMAX® 3D kamerával készült, kitűnő minőségű felvételeknek és a kiváló beállításoknak köszönhetően a pandamacik belenéznek a szemünkbe, szó szerint az orrunk előtt dögönyözik egymást játék közben, és bújnak össze elalváskor. Mi pedig a moziban ülve hessegetjük az arcunk előtt röpködő erdei rovarokat, mert szemtelenül zavarják a meghatódva bámulás idilli pillanatait.

 

Hubble IMAX® 3D – Szemtől szemben a világegyetemmel (2012)

A végére azt a filmet hagytam, ami valóban egészen más világokba repít bennünket, mint a fentebb taglalt állat- és természetvédelemmel foglalkozó alkotások. A Hubble című dokumentumfilm nem csak elmeséli az űrteleszkóp történetét, de bemutatja annak a NASA által 2009-ben indított űrexpedíciónak az útját is, amit a Hubble javítására, frissítésére küldtek. Megismerhetjük az Atlantis űrsikló legénységét, figyelemmel kísérhetjük a teleszkópon végzett munkálatokat, miközben a háttérben ott ragyog a Földünk. Döbbenetes belegondolni, hogy az a látvány, ami ilyen módon a szemünk elé tárul, nem egy megkomponált sci-fi és CGI-csoda, hanem valódi felvételek, valódi asztronautákkal, gyakorlatilag élőképpel a Földünkről. Ez az élmény már önmagában is rendkívül izgalmas, de aztán narrátorunk, Leonardo DiCaprio (magyar hangja: Hevér Gábor) elkalauzol bennünket a Hubble által készített fotókon látható messzi-messzi galaxisokba is, a végtelen űrbe. A fotó- és az IMAX® 3D  technika ötvözésének köszönhetően néhány pillanatra valóban elfelejtjük, hogy moziban, vászon előtt ülünk, elnyel bennünket a végtelenség, megérint bennünket az űr hatalmassága és a benne rejlő misztikum. Ez az az élmény, amit azt hiszem, úgy nevezünk, 100 % mozivarázs!