Becsületes tolvaj - Liam Neeson, egy klasszikus akcióhős

Ha már éppen hiányozni kezdett egy jó kis Liam Neeson-akciófilm, akkor pont jókor érkezett a Becsületes tolvaj című krimi-dráma! A filmet október 8-tól megnézhetitek a Cinema City mozikban szinkronnal/feliratosan 2D-ben, izgi 4DX-ben (Cinema City Westend, Cinema City Debrecen, Cinema City Győr), és feliratosan is akár az IMAX giga vásznán (Cinema City Aréna - Simple IMAX).

Sztori

Tom, a profi bankrabló (Liam Neeson), mivel megtalálta élete szerelmét, úgy dönt, hogy jó útra tér. Amikor azonban feladja magát, az FBI korrupt emberei nem elég, hogy lenyúlják az átadott pénzt, gyilkossággal gyanúsítják, de még szerelme életét is veszélybe sodorják. Ekkor indul az a macska-egér játék, amiben hősünknek meg kell mentenie a szeretett nőt, egyúttal tisztára mosnia a saját nevét, de a törvény felkent ügynökei között is rendet kell tennie. Ez természetesen feszült pillanatokkal és látványos akciószcénákkal jár, de hogy milyen csavarokat tartogat még a film, az kiderül, ha megnézitek a Becsületes tolvajt a mozikban!

 

 

Liam Neeson és színes szerepválasztásai

Liam Neesonról mindenképp kijelenthető, hogy nagyon sokoldalú színész. A filmszerető közönség egyik felének emlékezetében elsősorban talán úgy él, mint a sok-sok zsidót megmentő Oskar Schindler (Schindler listája), vagy éppen Michael Collins, az ír forradalmi vezető (Michael Collins), de a fiát egyedül nevelő, özvegy apuka figurája is bevésődhetett, aki csak Claudia Schifferért hajlandó feladni a függetlenségét (Igazából szerelem). Vagy sokan esetleg Qui-Gon Jinnként (Star Wars I. rész – Baljós árnyak) zárták őt a szívükbe. A közönség másik fele pedig – nem kizárólagosan természetesen – az elmúlt tizenvalahány év egyik legmenőbb akciósztárját tiszteli személyében. Azonban sem belőhető dátum, sem konkrét film nincs, amihez kapcsolódóan egyértelműen kijelenthetnénk, hogy „ettől” kezdve Liam Neeson csak akciófilm sztár lenne. Hiszen a nem-akciófilmjeiben is végrehajt kvázi akciójelenteket (pl. Rob Roy, Batman: Kezdődik! stb.), a filmjei kapcsán pedig azt figyelhetjük meg, hogy azok mindenféle műfajban készülnek. Ha csupán a 2020-as évre gondolunk, akkor például idén már láthattuk őt a Made in Italy c. filmben a fiával (és tényleg a saját fiával, Micheál Richardsonnal) komédiázni, néhány hónappal később pedig itt a legújabb akciómozija, a Becsületes tolvaj!

 

Liam Neeson és az akciófilmek

Bátran mondhatjuk, hogy a Liam Neeson-féle akciómozik a legjobb értelemben modernizálják a klasszikusokat. Példának okáért a Charles Bronson nevével fémjelzett Bosszúvágy-filmek, esetleg a Murphy törvénye, de talán a Die Hard-filmek is felsejlenek a nézői emlékezetben. A Neeson-filmek fő sztoriváza általában valamiféle bosszú (pl. Elrabolva trilógia, Sírok között) vagy igazságtétel (pl. Ismeretlen férfi, Non-stop) vagy mindkettő, amilyennek amúgy a Becsületes tolvaj c. film is ígérkezik. A hozzáadott érték pedig nem más, mint maga Liam Neeson, aki kiválóan tudja hozni a megsebzett/aggódó/kemény/érzékeny figurákat. Neeson a 2019-es Dermesztő hajsza után állítólag azt nyilatkozta, hogy az volt az utolsó akciófilmje. E kijelentés annyira talán nem meglepő, tekintve, hogy 2020 júniusában töltötte be 68. életévét. Ám nem hogy visszavenne a tempóból, inkább rákapcsol, idén rögtön 2 filmmel is, rajongói most éppen egy belevaló akciófilmet kapnak mindenkori hősüktől.

 

És hogy a Becsületes tolvaj című film 2D-ben, IMAX-ben vagy éppen 4DX-ben jelent-e a nagyobb élményt, ezt az összevetést Rátok bízzuk!