Halálos iramban 9 - 20 év

A Halálos iramban franchise 9. része 2021. június 24-én debütált a Cinema City mozikban (2D-ben 4DX-ben és IMAX-ben is)! Mivel a sorozat épp a 20. szülinapját ünnepli, úgy gondoltuk, összeszedünk számotokra 20+1 érdekes csemegét a kerek évforduló apropóján. Tudtátok, hogy…

 

1.

… a Halálos iramban sorozat legelső részét szinte napra pontosan 20 éve, 2001. június 22-én kezdték vetíteni az amerikai mozikban? Magyarországon amúgy az akkori szokásoknak megfelelően, „kis” késéssel, 2001. november 1-jén volt a film bemutatója.

 

2.

… sem Michelle Rodrigueznek (Letty), sem Jordana Brewsternek (Mia) nem volt még jogosítványa az első rész forgatásakor?

 

3.

… állítólag Michelle Rodriguez és Vin Diesel az első rész forgatásának idején tényleg együtt jártak?

 

4.

… a Halálosabb iramban (2003) című filmhez készült egyik betétdal (Act a Fool) szerzője és előadója Ludacris, a franchise Tej-e? A rapper Ludacris nem csupán zenész, színész, de saját italmárkával (Conjure Cognac) is rendelkezik, ami fel is bukkan a Halálos iramban 6.-ban. Kiszúrtad melyik jelenetben „szerepel” e pompás nedű? Ha nem, nézd újra a filmet!

 

F&F

5.

…. a Halálosabb iramban (2003) Roman-jében egy másik sikeres zenészt, Tyrese Gibsont tisztelhetünk? A filmhez készült egy másik dal is, Tyrese, Ludacris és R.Kelly közös előadásában (Pick Up The Phone)

 

6.

… a Halálosabb iramban (2003) az egyetlen a sorozatból (meg persze a Hobbs & Shaw), amiben Vin Diesel még csak egy cameo erejéig sem szerepel? Bár állítólag kétféle forgatókönyv készült, és az egyikben szerepelt volna Diesel is, de mivel épp e film forgatásának idején készítette a xXx c. moziját, végül teljesen kimaradt a Halálosabb iramban c. filmből.

 

7.

… a Halálos iramban: Tokiói hajsza (2006) c. filmben Vin Diesel viszont azzal a feltétellel cameózott a mozi végén, hogy a Universal Stúdió lemond a Riddick-franchise jogairól és átengedi neki. A Pitch Black - 22 évente sötétség folytatása végül 2013-ban készült el Vin Diesellel a főszerepeben, függetlenfilmként, és a mozit a Universal forgalmazta.

 

8.

… a Halálos iramban: Tokiói hajsza (2006) c. filmben ismerhetjük meg Han (Sung Kang) karakterét – akit aztán meg is ölnek a filmben? Persze, mivel a sorozat számos része időben beékelődik a legelső rész és a tokiói közé, így a folytatásokban még bőven találkozhatunk Hannal. A legújabb, 9. rész azonban már a tokiói rész után játszódik, Han mégis visszatér (lásd előzetesek), melyhez lesz köze a Jason Statham által alakított Shaw-nak is. Hogy ezt hogy oldották meg az alkotók, kiderül, ha megnézed a filmet!

 

9.

Gal Gadot a Halálos iram (2009) c. filmmel debütált a filmvásznon Gisele szerepében?

 

10.

… a Halálos iramban – Ötödik sebesség (2011) a sorozatból sok tekintetben első volt? Például abban, hogy ez volt az első a fanchise-ban, amit IMAX-ben mutattak be. De ez volt az a Halálos iramban-mozi, amiben először szerepelt Dwayne Johnson!

 

11.

… a Halálos iramban – Ötödik sebesség (2011) film Hobbs-ának szerepére eredetileg Tommy Lee Jonest képzelték el? Azonban egy rajongó bedobta, hogy szívesen látná Vin Dieselt és Dwayne Johnsont egy filmben – és a készítők ráharaptak az ötletre! Amúgy a két izompacsirta között zajló verekedős jelenetet több mint 1 hétig forgatták.

 

12.

Paul Walker halála után a Universal Stúdió a Halálos iramban 6. részének észak-amerikai Blue-Ray- és DVD-eladásaiból befolyó profit egy részét felajánlott a Paul Walkert által létrehozott jótékonysági alapítványnak? A Reach Out Worldwide nevű szervezet azzal segíti a katasztrófa sújtotta területek lakóit, hogy nagyon gyorsan küld a helyszínre segítő csapatokat (orvosokat, tűzoltókat stb.), akik a helyi erők munkáját is segítik.

 

13.

… 2013. november 30-i halálos autóbalesete miatt Paul Walkernek a 2013-as Veszélyzóna után a Halálos iramban 7. volt az utolsó megjelent filmje? 

 

14.

… már a Halálos iramban 7. részét forgatták, amikor Paul Walkerrel megtörtént a tragédia, ezért némi CGI és Walker testvéreinek a segítséget kellett igénybe venni a film befejezéséhez? Az tény, hogy a film lezárása lírai módon megható és szép lett. Amúgy mind a 8., mind pedig a 9. részben így-úgy, de megidézik a Halálos iramban Brian-jének karakterét. Ő már tényleg örökre a család tagja marad…

 

15.

Paul Walker és Vin Diesel az életben is nagyon jó barátok voltak? Sőt, Walker lánya, a manapság modellként ismert Meadow kifejezetten sok időt tölt Vin Diesellel és családjával általában is, ami nem annyira meglepő tekintve, hogy Diesel Meadow keresztapja.

16.

… a Halálos iramban 8. (2017) részét az Amerikai Egyesült Államokban 2017. április 14-én mutatták be, míg Magyarországon egy nappal hamarabb, szinkronizálva (!), április 13-án az UIP Duna Film forgalmazásában?
 

 

17.

… a Halálos iramban „gonoszai” nem is mind gonoszak? Gisele (Gal Gadot) a Halálos iram című film végén már Domékat segíti, a vadászkutya Luke Hobbs-ból (Dwayne Johnson) először szükséges szövetséges, majd cimbora, végül kvázi családtag lesz. Deckard  Shaw (Jason Statham) karaktere még nem forrt ki egészen, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Halálos iramban 8.-ban – oké, némi anyai ráhatásra (Helen Mirrennek ki tudna ellenállni?) – megmenti Dom kisfiát. A babahordozóval akciózást Jackie Chan is megirigyelhetné Stathamtől – hacsak nem egy szándékos Jackie Chan hommage-ról van szó!

 

18.

… az első hivatalos Halálos iramban spin-off a Hobbs & Shaw c. film? Bár szigorúan véve a Tokiói hajsza is teljesen más történetszálat és szereplőket mutat be, mint a fősodor, azt a kánon mégis a Halálos iramban-filmek egyikeként jegyzi.

 

19.

… Vin Diesel nem volt túl boldog attól, hogy Dwayne Johnson és Jason Statham saját mozit kaptak? De akármit is érzett, a nézők szerették a Hobbs & Shaw-t, olyannyira, hogy a producerek már készülnek ennek a folytatására!

20.

… a Halálos iramban 9.-ben a Dom öccsét és ellenlábasát megformáló John Cena is pankrátorként kezdte a pályafutását és szintén többszörös világbajnok ebben a sportágban, akárcsak Dwayne Johnson? Lehet, hogy egyszer, valamelyik filmben, ők is összecsapnak egymással egy jó kis Halálos iramban-bunyó erejéig? Na, az akció lenne a javából!
 

 

+1.

… eddig legalább 2000 autót törtek össze az összes Halálos iramban film forgatása során? Pontos számadatok csak a 7. részig bezárólag állnak rendelkezésre, és azokat összeadva közel 1500 a végösszeg. Érdekességként említendő – Craig Lieberman, az első két rész technikai tanácsadójának beszámolója alapján –, hogy a „főszereplő” autókból általában 1 full extrás és 3 „butított” verzió állt a készítők rendelkezésére a különböző felvételekhez és autótörésekhez. A trükk az volt, hogy az elsötétített ablakok miatt nem látszott, melyik a pöpec és melyik a kevésbé felszert autó. Az is tudható, hogy a 20 év alatt a Halálos iramban-filmekben és azoknak köszönhetően legendássá vált autókat a készítők többnyire átépítették és az adott filmhez szabták. Nem kivételeztek Dom Toretto Dodge Charger kocsijaival, de Brian narancssárga Toyota Supra-jával sem. Apropó, azt a Suprát, amit Paul Walker a legelső filmben vezetett épp a napokban árverezték el 550 ezer dollárért. 

 

… és még közel sincs vége! Már forognak a folytatások, még egy darabig biztosan részesei leszünk a további legendaépítésnek! A legújabb, Halálos iramban 9. részét pedig nézzétek meg a Cinema City mozikban 2D-, 4DX- vagy IMAX-verzióban! De akár beülhettek a Cinema City Aréna vagy Mammut I. VIP mozirészlegébe és élvezhetitek a filmet dönthető, kényelmes bőrfotelekből, korlátlan étel és italfogyasztás kíséretében.