10+1 ok, amiért a Cinema City mozikban érdemes megnézned a Hang nélkül 2-t

A Hang nélkül 2. része 2021. június 17-től a Cinema City mozikban (2D-ben, 4DX-ben és IMAX-ben is)! A Hang nélkül (2018) rajongói már 2020 márciusa óta lázban égnek, hogy moziban nézhessék meg, mi történik az Abbott család megmaradt tagjaival.

Ám, ha önmagában ez nem lenne elég, van 10+1 jó okunk arra, hogy miért érdemes megnézned a filmet a Cinema City mozikban!

1.

Mert azok a válogatott kritikusok, akik már 2021. május 28-án megtekinthették a filmet Észak-Amerikában, egyöntetűen azt állították, hogy a folytatás méltó az első részhez, sőt, kiemelték, hogy feltétlenül moziban kell megnézni, mert csak így érvényesülnek a különleges hangeffektusok. Hiszen az első részhez hasonlóan a Hang nélkül 2-ben a hangnak és a hangnélküliségnek egyaránt főszerep jut, a zörejek alapján tájékozódó idegen lények ugyanis nem mentek haza, tehát továbbra is csöndben kell maradni. Az egyik kritikus frappánsan megjegyezte: a hangnak még soha nem volt ilyen vizuális ereje. Hogy igaza volt-e, meglátjuk – halljuk – a Cinema City mozikban!

 

2.

Mert egy hajszálon múlott, hogy Emily Blunt és férje, John Krasinski – utóbbi az első rész főszereplője, rendezője és egyik írója - nélkül készül el a Hang nélkül 2. A 2018-as film meglepetésszerű sikere után – a 17 millió dolláros költségvetés mellett 341 milliós bevétel – a stúdió ragaszkodott a folytatáshoz, a házaspár azonban nem rajongott az ötletért. „Nem hiszek abban, hogy mindenhez folytatást kell gyártani – mondta Blunt korábban egy interjújában. – Ez a film egyszeri alkalom volt, az már nem lenne szórakoztató, ha a sztoriból tovább vinnénk bármilyen szálat.” A színésznő akkor gondolta meg magát, amikor férje közölte vele, megvan az ötlete a folytatás nyitójelenetéhez. „Óvatos voltam, de amikor elkezdte magyarázni, mire gondol, egyre tágabbra nyílt a szemem, és rájöttem, hogy ennek nem tudok ellenállni – mesélte Blunt a Los Angeles Timesnak egy interjúban. – John nagyon jól ismer, ezért amikor látta, mennyire rá vagyok kattanva az ötletére, már elkerülhetetlen volt, hogy megírja a forgatókönyvet.”  

3.

Mert a nyitójelenet flashback -jének köszönhetően kicsivel többet tudunk meg arról, mi is történt az 1. napon. Igen, a szörnyek megjelenésétől újraindult időszámítás a második részben is segíti a nézőt az időbeli tájékozódásban. 

 

4.

Mert a mostani, drágább és jóval nagyobb léptékű folytatás nem kamaradráma, mint az első rész volt. A Hang nélkül 2 ott veszi fel a történet fonalát, ahol az első résznek vége volt: az Emily Blunt által alakított hősnő és két gyermeke vándorútra indulnak és az életveszélyes nagyvilágban harcolnak a túlélésért, ahol az sem feltételül főnyeremény, ha túlélővel találkoznak…

 

5.

Mert Cillian Murphy (28 nappal később, Napfény, Eredet) alakítja Lee (John Krasinski) régi barátját, aki az elszenvedett veszteségek miatt igencsak kiábrándult mindenből, segítsége azonban nélkülözhetetlen a kis család számára. És hogy segít-e? Nos, ez majd természetesen kiderül a filmből, de az biztos, ha Murphy is benne van a Hang nélkül 2-ben, akkor – az eddig megismert főszereplők mellett – még egy kiváló színészi alakítással leszünk gazdagabbak. És ha ez még mindig nem lenne elég, Djimon Hounsou (Amistad, A sziget, Marvel kapitány, Aquaman) is felbukkan a filmben egy cameo erejéig!

 

6.

Mert a mondhatni már megszokott tömény feszültség mellett a szemfülesebbek kiszúrhatnak egy-egy filmklasszikusra – például a Jurassic Parkra vagy az Alien-filmekre - hajazó beállítást is.

7.

Mert ha hiszünk a nagyra becsült filmrendezőnek, William Friedkinnek (Francia kapcsolat, Az ördögűző, A félelem ára), akkor egy kortárs klasszikussal van dolgunk, ami egyben a mozikba való visszatérést is szimbolizálja.

8.

Mert ha igazak a hírek, akkor ez egy trilógia 2. darabja, vagyis a folytatáshoz elengedhetetlen ennek a résznek megtekintése!

9.

Mert a hírek szerint annyira megterhelő volt a Hang nélkül 2 forgatása, hogy a házaspár, Emily Blunt és John Krasinski a munkanap végén nem kevés whisky segítségével tudták csak kiengedni a fáradt gőzt. Mint a színésznő a The Mirrornak elmondta, a forgatás végére úgy nézett ki, mint akin átment az úthenger, ráadásul úgy is érezte magát. „Mire egy-egy nap befejeztük a munkát, csupa sár meg művér voltam tetőtől talpig, rongyokban lógott rajtam a jelmez, és alig láttam ki a fejemből. Muszáj volt lazítani, és erre a whisky volt a legalkalmasabb.” Már csak emiatt is érdemes megtudnunk, milyen lett a végeredmény!

10.

Mert az író-rendező, John Krasinski a Hang nélkül 2-t eredetileg is mozivászonra álmodta, ezért a filmélmény egyértelműen csak a nagyvásznon tud kiteljesedni. Ha pedig emelnénk a tétet és/vagy újráznánk a filmből, akkor kiélvezhetjük a Cinema City IMAX vagy 4DX termeiben is a különleges atmoszférájú filmet!


+ 1 ok:

Mert ki tudja, mikor és a vászon melyik oldaláról ugrik elénk egy ilyen hangra érzékeny, félelmetes lény, szóval jó kis kihívás lesz a nézőknek, hogy a film hatása alá kerülve, másodjára is Hang nélkül ropogtassák a popcornjukat! Arra legalábbis fogadni mernék, hogy mindenki ösztönösen halkabban fog majszolni!