Cinema City portrésorozat: Timothée Chalamet

Ő az a „csodálatos fiú”, akinek tekintetében bujkál egyfajta sejtelmes, titokzatos mélység, és akivel kapcsolatban az embernek az a benyomása támad, hogy egy másik korból származik. Ám mivel mégiscsak korunk egyik legígéretesebb színészéről van szó, akitől nem mellesleg várunk is néhány új filmet, úgy gondoltuk, érdemes lenne közelebbről megismerkednünk az ifjú aktorral.

 

Filmek, amik miatt szeretjük: Szólíts a neveden (2017), Lady Bird (2017), Csodálatos fiú (2018), V. Henrik (2019), Kisasszonyok (2019)

Filmek, amiket várunk tőle: Dűne, A francia kiadás

 

Mini CV

Timothée Hal Chalamet 1995. december 27-én született New Yorkban. Édesanyja, Nicole Flender, a volt Broadway-balett-táncos révén zsidó, Marc Chalamet, az UNICEF szerkesztőjeként dolgozó apa révén pedig francia felmenőkkel büszkélkedhet. Chalamet a művészvilághoz több ponton is kapcsolódik: nagybátyja, Rodman Flender rendező és színész, unokatestvére, Harold Flender forgatókönyvíró, nővére, Pauline Chalamet szintén színésznő. A kis Timothée az apai rokonságnak köszönhetően a nyarakat Le Chambon-sur-Lignon-ban, a Lyontól kb. 2 órányira fekvő francia kisvárosban tölthette, melynek hatására sokáig franciául álmodott. Gyerekkori vágya amúgy az volt, hogy profi focista lesz. 13 évesen például a francia kisvárosban egy 8-10 évesekből álló focicsapat edzője volt, de a filmszerető közönség szerencséjére végül nem ezt a hivatást választotta. A művészeti középiskolát már New Yorkban végezte, ami több szempontból is nagy hatással volt rá. Chalamet saját bevallása szerint konkrétan a suli drámatanára indította el őt a színészet irányába. Iskolatársa volt, később barátja lett a többek között a Csillagainkban a hiba és a Nyomd, Bébi, nyomd! c. filmekkel ismertté vált Ansel Elgort. Érdekesség, hogy Elgortot és Chalamet-t 2017-ben egyszerre jelölték Golden Globe-ra, igaz, nem ugyanabban a kategóriában.

Híres kapcsolatok és kapcsolódások

Középiskolás szerelemét is ebben a suliban ismerte meg, akivel néhány évig együtt is jártak. Ő nem más, mint Madonna lánya, Lourdes Leon. Aztán később egy másik, sztárszülőkkel büszkélkedő csemetével, Lily-Rose Depp-pel is összehozta a sors, akivel az V. Henrik forgatásán ismerkedtek meg. Ha lehet hinni a pletykáknak, ennek a kapcsolatnak a 2020-as karantén vetett véget.

 

Ha már a Depp család szóba került, ne menjünk el szó nélkül Chalamet 2021-es autóreklám-szerepe mellett! Folytatást vizionáltak ugyanis az Ollókezű Edward c. 1990-es Tim Burton filmhez, melyben Chalamet a korábbi címszereplő – Johnny Depp egyik legendás alakítása – fiát, Edgart formálja meg, aki örökölte apja ollókezeit. Az ötlet zseniális, Chalamet pedig tökéletes Edgar! Vajon Johnny és Lily-Rose is így gondolják?
 

 

 

Egy erős év: 2017

Néhány sorozat (Luxusdoki, Homeland: A belső ellenség) és mozifilm kisebb szerepe (pl. ő volt Matthew McConaughey karakterének tinédzserkorú fia a Csillagok között c. filmben) után Chalamet számára a 2017-es esztendő jelentette a nagy kiugrást, amikor rögtön 3 fontos filmben is láthattuk. Az Ellenségek és a Lady Bird mellékszerepeit követően a Szólíts a neveden c. filmben Armie Hammer oldalán már abszolút ő a főszereplő. A Lady Bird spleentől átitatott, értelmiségi aranyifja után nagy váltás volt a coming outoló tinédzser fiú megformálása a Szólíts a neveden c. filmben.  A merész vállalás megérte, hiszen utóbbiban nyújtott alakításáért jelölték arra a bizonyos Golden Globe-ra 2017-ben, és nem mellesleg Oscar-díjra is a Legjobb férfi főszereplő kategóriában 2018-ban. Ezzel minden idők 3. legfiatalabb Oscar-díjra jelölt férfi színésze lett az akkor 22 éves Chalamet.  

 

A csodálatos király

A sűrű 2017-es évet követően a színészt ismét egy másik oldaláról ismerhettük meg. A Csodálatos fiúban meglehetősen erőteljes alakítást nyújtott – a nem kevésbé emlékezetes Steve Carell mellett – a drogfüggő fiú szerepében. És ahogy az az ígéretes tehetségekkel lenni szokott, Woody Allan őt is kiszúrta magának, hogy aztán felkérje az Egy esős nap New Yorkban c. film főszerepére. Habár ez a mozi nem éri el a rendező korábbi munkáinak színvonalát, az alkotói szándék mégiscsak az lehetett, hogy egy olyan srácról meséljen, aki nem találja a helyét a világban, de végül rájön, hogy New York szerelmese – csak nem ebben a felszínes korban és közegben. Woody Allan hősei többnyire efféle csodabogarak, és az is tény, hogy ez az a karakter, ami Chalamet-nek a legjobban szokott állni, így aztán óriási kár, hogy ebből az egymásra találásból nem született jobb mozi. Nem úgy az V. Henrik! Chalamet a címszerepben az apjával konfrontálódó fiú karakterének elfojtott indulatait és spleenjét, majd a trónra lépést követően, a cselszövésekkel és háborúval szembenéző ifjú uralkodó magányát, tapasztalatlanságát igazán érzékletesen tolmácsolta. A karakter visszafogott játékot igényelt, ezért tökéletes ellenpontozás volt a Robert Pattinson alakította francia trónörökös passzív-agresszív, szertelen karaktere. Igazi jutalomjáték Pattinsonnak, aki kvázi epizódszereplő volt, mégis Chalamet -val közösen vitték el vállukon a mozit. A drámai hangulat ellenére is öröm volt nézni!

 

 

A francia kiadás és Dűne

Greta Gerwig rendező a Lady Bird epizódszerepe után új szereppel kínálta meg Chalamet-t a Kisasszonyok legújabb feldolgozásban. Amennyiben ugyanis az inkább női karakterekről szóló alkotásban beszélhetünk fontos férfiszereplőről, akkor az Laurie-é, akit Chalamet igen megkapóan alakít. A Greta Gerwig-filmeknek köszönhetően kiderült, hogy Chalamet és Saoirse Ronan kiválóan tudnak együtt dolgozni, és úgy tűnik, hogy ez a lehetőség Wes Anderson filmrendezőnek is megtetszett.

 

A bemutatás előtt álló A francia kiadás című alkotásban ugyanis mindketten szerepelnek, bár az is igaz, hogy az előzetesből nem derül ki, lesz-e közös jelenetük. Ami biztos, hogy a Wes Anderson alkotta filmek csodálatos világában mindig számos elsőosztályú – és visszatérő – színész brillírozik, és immár Chalamet is ennek az elit csapatnak a tagja.

 

 

 

Nagyjából ezzel a produkcióval párhuzamosan a színész egy másik szupercsapatba is bekerült. Természetesen a Dűnéről van szó, ahol nem mást, mint Paul Atreidest alakítja. Ha e karakter szempontjából közelítünk a történethez, akkor a Chalamet-től eddig látottak alapján kijelenthető, nem is találhattak volna nála alkalmasabbat a szerepre. Chalamet ugyanis ismét egy olyan figura megformálására vállalkozott, aki egy coming-of-age sztori keretében rendkívül gyorsan válik felnőtté, de ebben az esetben lénye bőven túlmutat egy egyszerű uralkodóén. Paul ugyanis sokkal több szimpla hercegnél, a karakterben összeérnek a tér- és az idősíkok, ami végtelen sejtelmességgel és mélységgel gazdagítja a figurát. És ki lehetne alkalmasabb egy ilyen szereplő megtestesítésére, mint egy olyan színész, akinek tekintetében ugyanezt a végtelenséget fedezhetjük fel, és akivel kapcsolatban sokszor tényleg az az érzésünk támad, hogy nem ebből a korból származik?