Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre: egy párkapcsolati terapeuta tanácsai a mozizáshoz

Horvát Lili a velencei és torontói filmfesztiválokon bemutatkozott filmje, a hazai mozikban szeptember 24-től látható Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre hősnője Dr. Vizy Márta (Stork Natasa alakításában), a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen Dr. Drexler Jánossal (Bodó Viktor). Ám hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, Drexler azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. Márta kételkedni kezd magában. Lehet, hogy annyira vágyott a férfira, hogy csak a fantáziája játszik vele? Úgy dönt, nem utazik vissza Amerikába. Egy budapesti kórházban vállal munkát, és nyomozni kezd Drexler János után.

Felkészülés...

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre nagyon sokat segít az empátiánk fejlesztésében. Nem csak azért, mert bizonytalanságban tart minket, hanem mert a főszereplő, Mária (Stork Natasa alakításában) életében szinte percenként találhatunk valami javítani valót. Tanácsokkal akarjuk ellátni, kiabálnánk vele, magunk után rángatnánk vagy csak néznénk fejcsóválva, hogy már megint mit csinál. Pedig a néző mellett a főszereplő mi is vagyunk, vagy valaki aki a közelünkben problémával küzd épp. Egy párkapcsolati terapeuta segítségével most feltesszük a legfontosabb kérdéseket, amik a filmben, és egy valós párkapcsolatban is rendszeresen előkerülnek, és fontos, hogy szembenézzünk velük.

Felkészülés...

Ha az utcán végig megyünk vagy utazunk valahová, számos olyan jelenettel találkozhatunk, ahol szinte ugyanazokat a kérdéseket ismételjük meg magunkban: Ezt miért csinálta? Ezt miért úgy csinálta? A másik ember szándékai, motivációi régóta olyasmi, amit igyekszünk előre kiszámítani, bejósolni vagy épp megérteni. Bármely oldalról közelítsük meg a kérdést, a veszély elhárítása és a segítségnyújtás tekintetében is annál jobban jártunk, minél pontosabban vagyunk képesek a másik ember viselkedését megfejteni.

Felkészülés...

Mi jár a másik fejében? Miért viselkedik így? Milyen rejtett mozgatórugói vannak egy cselekedetnek vagy a döntéseinek? Ezek a kérdések fontosabbá válnak, ha szeretteinkről, hozzánk közelállókról van szó. Szeretnénk megvédeni, támogatni, elkalauzolni a másikat, hiszen az élet szövevényes, bonyolult és néha ijesztő arcát mutatja felénk.

Felkészülés...

Fájdalmas dilemma, ha szenvedést látunk, hogy mit tegyünk. Beleszóljunk vagy várjunk, elég-e ha akkor ott vagyunk, amikor bekövetkezett a baj? Fontos kérdést teszünk fel, de ha egy lépéssel hátrébb tudunk lépni, akkor az életbölcsesség egy ennél nehezebbet is feltesz: Megóvni akarjuk a másikat vagy a mi világunkhoz, a saját értékrendünkhöz igazítani minden áron? És tegyük fel sikerül amit akartunk, átmegy az üzenet, célt ér a szándék. Vajon akkor a megsegített jól járt mindezzel, vagy csak újabb falakat és akadályokat emeltünk köré a jóakaratunkkal, tehetetlenségbe, inkompetenciába taszítva a másikat?

Felkészülés...

Bármennyire is nehéz, nem rendelkezhetünk más élete felett és meg kell tudni adnunk számára azt a szabadságot, ahol mérlegre teheti döntéseit, vágyait és a céljait. A kudarc is tanítómester lehet, ahogy egy megélt rossz(-nak nevezett) tapasztalat is egyenesbe állíthat egy tévutat, hiszen kipróbáltuk, többé nem kínoz kihagyott lehetőségként. Józanodás, megnyugvás is fakadhat abból, hogy többszöri próbálkozásra sem sikerült valami. Lehet más utat kell keresnünk, vagy a célunkat módosítani. Azt is érdemes megvizsgálnunk ilyenkor, hogy valóban vágytunk-e az elérendő célra. Vagy társadalmi, családi, kapcsolati sugalmazás volt csupán, hogy az majd jó lesz nekünk? Értékes mintákat és mozgatórugókat fedezhetünk fel magunkban ennek segítségével.

Hogy a fentieket ki is tudjuk beszélni személyesen, friss élménnyel a tarsolyunkban, gyere s nézd meg a filmet a Cinema City Allee moziban szeptember 27-én, vasárnap, 20h15-kor, s találkozz az alkotókkal. Vendégek: Horvát Lili rendező és Stork Natasa főszereplő. Moderátor Gyárfás Dorka.

Premier a Cinema City mozikban!