Az elfeledett herceg: mese kicsiknek és lányos apukáknak!

Michel Hazanavicius (A némafilmes) legújabb alkotása igazából egy olyan felnőttmese, amit a kicsik is biztosan élvezni fognak. A továbbiakban összegyűjtöttünk néhány érdekességet a filmmel, az alkotókkal kapcsolatban, amivel reméljük, meghozzuk a kedveteket ehhez az igazán eredeti alkotáshoz.

Az elfeledett herceg

A sztori röviden

Adott egy apa (Omar Sy), aki felesége halála után egyedül neveli kislányát. Minden gondolata a gyermek körül forog, pontosabban a körül, hogy a lányának elkezdett csudálatos mesét hogyan szője tovább estéről-estére. A mesében – ezt látjuk is megelevenedni – az apuka a Herceg, a hős, aki minden bajtól megmenti imádott lányát, a Hercegnőt. A bensőséges kapcsolat és a biztonságos mesevilág burka azonban repedezni látszik, amikor a lánykából kiskamasz lesz, és belép életébe az első fiú. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szomszédba költöző új lakó, a kissé bolondos, de kedves nő (Bérénice Bejo), közeledni próbál a kis családhoz, amit az apa kezdetben nem kezel valami jól. A valóságban történő események természetesen hatással vannak a mesevilágra is, és ami biztos: a változás elkerülhetetlen. Hogy mi lesz így a mese vége? Az elfeledett hercegből kiderül…

Az elfeledett herceg

Színes látvány, szívmelengető történet

Az alkotók számára leginkább a mesevilágban játszódó részek jelentettek kihívást. Számos jelenetet vettek fel zöld héttér előtt, melyet később számítógépes technikával tettek valóságossá. Aprólékos munkának bizonyult továbbá a mesevilág feledésre ítélt, félig áttetsző játékfiguráinak a megkreálása is, mozgásuk élethűvé, pontosabban játékhűvé tevése (az eredmény kicsit „toysztoris” lett). A film hozzájuk kapcsolódó jelenetei a kisebbek számára lehetnek majd kedvesebbek. Ne lepődjünk meg tehát, ha a film után elő kell ásni a szekrény mélyéről a csemeték kisebb kori játékait, csak hogy megmentsük őket a feledéstől!

Az elfeledett herceg

Michel Hazanavicius és Bérénice Bejo

A kiolvashatatlan vezetéknevű, litván felmenőkkel büszkélkedő rendezőt leginkább talán A némafilmes c. alkotás okán ismerjük. Hazanavicius felesége, a színésznő Bérénice Bejo férje majdnem minden filmjében szerepel, így nem csodálkozunk, hogy Az elfeledett herceg bolondos szomszédnőjét is ő formálja meg. De Bejo-t láthattuk A némafilmes c. műben is, amiért aztán Oscar-díjra jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában. Hazanavicius Az elfeledett herceget kivételesen nem saját ötletéből írta, ez az első adaptációja, de a hírek szerint nem az utolsó: Jean-Claude Grumberg regényéből (La plus précieuse des marchandises) készül animációs holokauszt filmet készíteni. Az elfeledett herceg azonban nem ennyire súlyos, mégis fontos témával foglalkozik. Egészen pontosan azzal, hogy egy szülő kvázi hogyan dolgozza fel azt a tényt, hogy a csemetéje épp kirepülőfélben van. Saját bevallása szerint Hazanavicius számára is terápiás jellegű volt e film készítése, hiszen neki is van 2 gyermeke.

Az elfeledett herceg

Omar Sy, akinek mosolya a védjegye

Az 1978-ban született színész 2007-ben nősült, ám későbbi feleségével már házasságkötésük előtt 10 éve együtt voltak. A film sztorijával ellentétben (egyszülős modell, egyke kislány), a házaspár 5 saját gyermek boldog szülője. Omar Sy, a kezdetben rádiós, majd televíziós komikus, a 2011-es Életrevalók c. francia film sikerének köszönhetően ugrott a nemzetközi élvonalba, azóta ingázik az Egyesült Államok (Jurassic World, A vadon hívó szava) és Franciaország között. Ő volt az első afrikai származású színész, aki elnyerte a rangos César-díjat az Életrevalók c. filmben nyújtott alakításáért. Érdekesség, hogy Az elfeledett herceg magyar szinkronos verziójában Galambos Péter immáron 11. alkalommal szinkronizálja a színészt (megjegyzem, kiválóan)!