Toxikoma - drogos zuhanás

A film Szabó Győző azonos című könyvének azt a fejezetét dolgozza fel, mely a színész legkeményebb időszakáról szól, az évekig tartó drogos zuhanásról, ahogy Győző élete atomjaira hullik, majd  bekerül az elvonókúrára, ahol Csernus doktor veszi kezelésbe. A stílusa miatt megosztó, szinte Istent játszó pszichiáter és a drogos alfahím harcát, egymásnak feszülését mutatja be a film.

2021. év elején kerül a mozikba Herendi Gábor legújabb filmje, a Toxikoma, melynek teaserét látva biztosak lehetünk abban, hogy szuggesztív és felkavaró filmmel lepi meg a nézőket a Kincsem és a Valami Amerika trilógia rendezője.

 

 

A színészek kiválasztásánál nem a jól bevált sztárparádéban gondolkodott Herendi, a fő szempont az volt, hogy meggyőzőek legyenek a színészek. Szabó Győzőt Molnár Áron és Csernus doktort Bányai Kelemen Barna, Kaszás Attila-díjas színész alakítja, Éva nővér szerepében pedig Török-Illyés Orsolyát láthatjuk.

 

A forgatás során a legkeményebb, legnyomasztóbb drogozós jeleneteket vették fel először, melyek során Szabó Győzőtől nagyon sok segítséget kapott Áron, aki a fiatalkori Győzőt alakítja. Szükség is volt a támogatásra, hiszen nem csak szakmai kihívás volt ez a színészek számára, hanem pszichésen is nagy feladat volt a forgatás, melyen már az első napokban sírva fakadtak a főszereplők. “Az pedig, hogy egy kortárs pályatárs életének legpokolibb időszakát kell eljátszani, páratlanul nehézzé és egyben izgalmassá is tette a szerep megformálását” – nyilatkozta a munkáról Molnár Áron.

 

 

Áront egyébként nem csak a Mi kis falunk sorozatból ismerheti a nagyközönség, hisz’ „noÁr” művésznéven számos fontos, társadalmi problémára hívja fel a figyelmet ismert aktivistaként.

 

 

A film képi világát az a Szatmári Péter jegyzi, aki a Kincsem, a Liza a rókatündér vagy a Viszkis  operatőre is volt és ebben a filmben olyan atmoszférát sikerült teremtenie a két  „nagyvad”, Csernus doki és Győző “összecsapásának”, ami legalább olyan elementáris erővel beszippantja a nézőt és nem ereszti 120 percen át, mint Győzőt a drog. A nézőknek pedig marad a döbbenet és a két hatalmas teljesítménykényszer hajtotta ego harcának tanulsága.

 

 

Tekintsétek meg az alábbi videót, amiben tavaly nyáron a forgatáson meséltek a szereplők, Szabó Győző és Gabriella Illés producer is.