Így bűvölj! Néhány érdekesség a "Bűvölet - Az örökség" című filmről

A BŰVÖLET mindenkit megbűvöl, akit érdekelnek a boszorkányok, aki maga is örülne, ha tudna néha varázsolni, aki nem fél ismeretlen erők megidézésétől, és aki el szeretné intézni végre néhány gimnáziumi osztálytársát…

A négy tinilányból álló boszorkánybandáról szóló BŰVÖLET – AZ ÖRÖKSÉG már hódít a mozikban, most cikkünk segítségével még többet megtudhatsz a film érdekességeiről és hátteréről. 

 

Blumhouse – a stúdió a legmenőbb horrorok mögött

A Bűvölet – Az örökséget készítő stúdió, a Blumhouse produkciójában készültek az elmúlt évtized legmenőbb horrorjai: az Insidious-, A bűn éjszakája-, a Parajelenségek-, a Halloween-sorozatot, a Szétörve és a Boldog halálnapot című filmek. Mr. Blum, a horrormágus producer most kicsit mást akart. Újrahangolta a műfajt: ebben a filmben négy csaj a történet főhőse, és a misztikus események az ő középsulis világukban jelennek meg. A lányok eleinte maguk is azt hiszik, hogy csupán hülyülnek – aztán, amikor tényleg megjelenik az életükben a mágia, ők is elcsodálkoznak… de nem hagyják abba a varázslást.

A film karakterei és a 4 természeti elem 

A film főszereplő boszorkányainak mind megvan a maga természeti eleme. A karakterek megalkotásakor az író-rendező Zoey Lister-Jones nagyon fontosnak tartotta, hogy a lányok jelleme és ruházata is utaljon az általuk képviselt elemre. Lily a víz, Frankie a levegő, Lourdes a föld és Tabby a tűz. 
A Tabbyt alakító Lovie Simon így magyarázta hogyan ismerhetők fel az elemek a figuráikban: „Lily nagyon érzelmes, nagyon sok küzdelemmel. Ha arra gondolsz, hogyan befolyásolja a Hold a vizet, rögtön megérted miért Lily a víz a 4 boszorkány között. Lourdes a szövetség alapja, egy sziklaszilárd személy, akire lehet számítani, tehát a föld. Tabby eleme a tűz, hisz ő is tűzrőlpattant, bármit megtenne, hogy a boszorkányok szövetsége elérje a kitűzött célját. Frankie, a levegő: kimondja, amit akar, szórakoztató és nyitott, de kiszámíthatatlan, soha nem lehet tudni, mit várhatsz tőle.”

Igazi boszorkányság

A film készítésébe igazi okkult specialistákat is bevontak, a forgatáson végig jelenvolt egy boszorkánymester, két mágiával foglalkozó társa pedig a forgatókönyv megírásában segített. „Tisztelni akartam a boszorkányság közösségét és hagyományait, szem előtt tartva a különböző szokásokat, amik a boszorkányság kultúrájában léteznek – mesélte a film rendezője, Zoe Lister-Jones. – Azért elég furcsa volt: korábban sosem hívtak még éjfélre forgatókönyv-megbeszélésre, és a szakértő nem ragaszkodott hozzá, hogy még a telihold előtt fejezzük be a közös munkát, ’mert akkor neki más dolga van’.”
A forgatás során Aerin Fogel boszorkánytanácsadó végig jelen volt; a rituálék és a varázsigék felvétele során jó pár módosítást kért: a filmen a négy csaj úgy varázsol, ahogy az igazi boszorkányok csinálják. Minden részlet stimmel. A filmben látható kellékek, az elhangzó varázsigék, az elvégzett rituálék mind igaziak: aki a filmből megtanulja, és otthon is kipróbálja, legyen nagyon óvatos! Sosem tudhatjuk, mit idéz meg…
„Aerin minden forgatási nap elején és végén kinyitotta és bezárta a köreinket. Hihetetlen rituálékat tartott, amik nagyon megerősítették a kapcsolatot közöttünk” – mondta el a film rendezője.

Az emlékezetes előd

A Bűvölet – Az örökség alapját a 90-es évek egyik sikeres középsulis misztikus filmje, a Bűvölet adta. A filmben 4 tinilány együtt kísérletezik a boszorkányság újonnan felfedezett erejével, amit hol jóra, hol rosszra használnak. A korszak olyan tini-horrorfilmes sztárjai tűnnek fel az alkotásban, mint a Sikolyból ismert Neve Cambell és Skeet Ulrich, Fairuza Balk vagy Robin Tunney. Legyen meglepetés, de nem lehetetlen, hogy valamelyikük ebben a filmben is felbukkan.
„Imádtam az első részt, pont az volt, amire a 90-es években szükségünk volt. Végre egy film, ami pozitív színben tűnteti fel a boszorkányságot! Viszont úgy gondolom, hogy már másfajta időket élünk, így most más szempontokat tartottunk fontosnak a film forgatókönyvének megírásakor. Mélyre ástam magamban, és arra jutottam, hogy nőközpontú filmet szeretnék készíteni arról, hogyan fedezik fel a tinilányok a bennük lakó erőket. Ezért egy remake helyett egy olyan új történetet szerettem volna elmesélni, amivel tinikoromban én is könnyen azonosultam volna. Még nem nőttem ki, hogy arról álmodozzam, mihez kezdenénk, ha volna varázserőm. Ha tüzet pattinthatnék az ujjamból, megállíthatnám az égen repülő madarat, szerelmi varázslást csinálhatnék a srácon, aki tetszik, és megbüntethetném a hülye osztálytársaimat….” – nyilatkozta a film rendezője.

Folytatás

A varázserőre szert tevő, és a fekete mágia csapdájából szabadulni próbáló négy csaj története még épp hogy csak elkezdődött. Ez a film az első nagy kalandról, az első próbatételről szól. A kör teljes, a négy égtáj, a föld, a víz, a levegő, a tűz megmutatja az erejét… de még annyi minden megeshet négy vagány, mai boszorkánnyal! Az alkotók úgy zárták le a történetet, hogy nem zárták le: arra készülnek, hogy visszatér majd a Bűvölet. De azt ígérik, az új filmben is lesz egy-két vad meglepetés.

 

És hogy mit gondolnak a filmről a készítők és a szereplők, az alábbi exkluzív videónkból kiderül!