9+1 érdekesség: Dzsungeltúra

Akik szeretik az Indiana Jones-, a Múmia- és/vagy A Karib-tenger kalózai-mozikat, azoknak mindenképpen ajánlott a Dzsungeltúra című legújabb kalandfilm a Disney-től, melyet már láthattok a Cinema City mozikban: 2D-ben, 3D-ben, IMAX 3D-ben, 4DX 3D-ben, és a Cinema City Aréna és a Mammut VIP termeiben! Könnyed nyáresti szórakozás Dwayne Johnson és Emily Blunt főszereplésével!

1.

A Karib-tenger kalózai filmekhez hasonlóan a Dzsungeltúrát is egy Disneyland-i látványosság és program ihlette, ami már a legelső, 1955-ben megnyitott kaliforniai Disneyland Magic Kingdom parkjában is megtalálható volt. A sétahajózásos program olyan népszerű volt (ma is az), hogy 1971-ben a floridai Disney World-ben, 1983-ban a tokióiban és 2005-ben a hongkongi Disneyland-ekben is megvalósították ezt az attrakciót.

 

2.

Az 1955-ben megnyitott parkban a legelső Dzsungeltúrás (Jungle Ride Cruise) hajóúton a legelső kapitány maga Walt Disney volt!

3.

Bár a Dzsungeltúra film – A Karib-tenger kalózaihoz hasonlóan – eredeti forgatókönyvből született, vagyis nem folytatás és nem is remake, magát az 1955-ös sétahajó-programot valójában egy film ihlette. Ez az 1951-es Afrika királynője c. alkotás volt Humphrey Bogarttal és Katharine Hepburnnel a főszerepben. Így nem meglepő, hogy a Dzsungeltúra c. filmben is találunk néhány tiszteletteljes utalást Afrika királynőjére. Például, ahogy Dwayne Johnson karaktere Bogartéhoz hasonlóan gyorstalpalót tart a női szereplőnek a folyóval kapcsolatos tudnivalókról, vagy ahogy a szereplők működésbe hoznak bizonyos szerkezeteket egy jól irányzott rúgással. A két film azonos korszakban játszódik (1914 és 1916), illetve érdemes összevetni a származásban (német) és külső megjelenésben (leginkább bajuszügyileg) is hasonlóságot mutató fő ellenlábasokat, a 2 német tisztet: az Afrika királynőjében a Luisa nevű hadihajó kapitányát (Peter Bull) és a Dzsungeltúra Joachim hercegét (Jesse Plemons).

 

4.

A Disneyland-i sétahajózáshoz szorosan hozzátartoznak, sőt, állítólag mára már kötelező elemmé is váltak program közben ellőt szóviccek, faviccek és egyéb humoros egysorosok. A filmkészítők ezért úgy gondolták, hogy ezt a vonalat mindenképpen szeretnék becsempészni a filmbe is, és szerencséjükre többezer poénból válogathattak. Az alkotók szándéka az volt, hogy ezek beépítésével egyfelől összekacsintsanak az eredeti sétahajós túra rajongóival, másfelől azt is remélik, a mozik közönsége értékelni fogja a kedves, de szándékosan kissé fárasztó szóvicceket.

5.

Nem csak a szóviccekkel igyekeztek visszaadni az eredeti program hangulatát, hanem olyan Easter Egg-ekkel is, mint a piranhák, akiknek kiemelt szerep jut a sétahajózásos programban, vagy a kígyók, akik viszont filmben bizonyulnak lényegesen fontosabbnak egyszerű biodíszletnél, de ilyen belső poén a „víz hátuljának”, mint látványosságnak a megtekintése is.

 

6.

A Dzsungeltúrát Hawaii legzöldebb szigetén, Kauai-n forgatták, ahol Jean-Vincent Puzos francia származású díszlettervező vezetésével gyakorlatilag teljesen felépítették a filmbeli kisvárost, mindössze 5 hónap alatt. A díszletváros olyan jól sikerült, hogy nem csak a külső, de a belső felvételeket is tudták rögzíteni a helyszínen, ráadásul természetes fényt is használtak hozzájuk!

7.

A kalandfilm jelmeztervezője, Paco Delgado szerint eddig Dwayne Johnson számos filmszerepének egyikében sem viselt semmilyen fejfedőt, amit a Dzsungeltúra kapitányának a szerepe viszont kvázi megkövetelt. Ez dupla tisztelgésnek is tekinthető, egyfelől a parkbeli sétahajós program előtt, amelynek shop-jában lehet is kapni ilyen sapkát, másfelől a már említett Afrika királynője című filmre is utalnak, ahol Humphry Bogart is ilyen sapkát viselt. Talán a gyerekek – és a hajózásbolond felnőttek – körében a film hatására ismét divatba jöhet a hajóskapitányi sapka!

 

8.

Gondolnátok, hogy Dwayne Johnson és Emily Blunt olyan jól érezték magukat a forgatáson, hogy a rendezőnek kisebb fejtörést okozott egy-egy jelenet felvétele, mivel a két szereplő folyamatosan viccelődött és nevetett? 

 

9.

A Dzsungeltúra című filmben a készítők tulajdonképpen nem csupán a már említett sétahajós program és az 1951-es film előtt emelnek kalapot, de számos olyan elemet is beépítettek filmjükbe, amikkel Indiana Jones kalandjait (Emily Blunt több szempontból is tekinthető a női Indy-nek) vagy a Múmia-filmeket idézik meg (a testvérpár és kalandor hármasa).

 

+1

A jelmeztervező, Delgado a konkvisztádorok öltözékének megalkotásakor a reneszánsz korabeli spanyol királyi udvarban megjelenő arisztokraták vértezetét vette alapul, melyet alapvetően nem háborúban használtak, inkább reprezentációs céllal hordtak az udvarban. Mit gondoltok, hogy Delgado végül hol találta meg azt a manufaktúrát, ahol a megfelelő replikákat el tudták készíteni részükre? A helyes válasz: Budapesten! A filmbeli öltözékeket a magyar műhelyben tradicionális módon, kézzel, a legapróbb részletekre is ügyelve, valódi aranylemezeket használva készítették el!

A Dzsungeltúrát  a Cinema City mozikban megnézhetitek: 2D-ben, 3D-ben,  IMAX 3D-ben vagy  4DX 3D-ben. A Cinema City Aréna és a Mammut VIP termeiben, egy jó vacsora után, kényelmes fotelekből 2D-ben vagy 3D-ben!