Cinema City portrésorozat: Scarlett Johansson

Scarlett Johansson volt már múzsája Woody Allennek, hangalakításának köszönhetően nem csak Joaquin Phoenix karaktere szeretett bele, hanem a fél világ, és 2020-ban egyszerre két Oscar-díjra is jelölték. Bár Fekete Özvegyként a Bosszúállók: Végjátékban feláldozta magát, a rajongók alig várják, hogy a saját filmet kapott Marvel-karakter mozija végre befusson a filmszínházakba. Következzék a Scarlett Johansson-portré!

Film, amit NAGYON várunk tőle: Fekete Özvegy

Filmek, amik miatt SZERETJÜK (a teljesség igénye nélkül):

Az ember, aki ott se volt (2001); Elveszett jelentés (2003); Leány gyöngy fülbevalóval (2003); A sziget (2005); Match Point (2005); Fekete Dália (2006); A tökéletes trükk (2006); Vicky Cristina Barcelona (2008); Az igazi kaland (2011); Hitchcock (2012); Don Jon (2013); A nő (2013); A séf (2014); Házassági történet (2019); Jojo Nyuszi (2019) - és természetesen az MCU-filmek.

 

Mini CV

1984. november 22-én New York városában egy ikerpárral lett gazdagabb a Johansson-família. Scarlett kerek 3 perccel idősebb Hunter nevű öccsénél, aki gyerekként szintén szerepelt néhány filmben. Úgy fest, a művészi vonal családi örökség, ugyanis Scarlett nagyapja, a dán Ejner Johansson író és televíziós producer volt, édesanyja pedig producer és színésznő. Scarlett, testvérével ellentétben, majd’ 30 éve a pályán van, és munkásságáért nem kevés kritikai, illetve szakmai sikert zsebelhetett már be. Pedig még csak most lett 36 éves. A Robert Redford főszereplésével és rendezésében készült A suttogó című filmmel került be a köztudatba, ezt követően az ifjú tehetség olyan nevekkel dolgozhatott együtt, mint például a Coen fivérek (Az ember, aki ott se volt), Sofia Coppola (Elveszett jelentés) vagy éppen Woody Allen (Match Point, Füles, Vicky Cristina Barcelona). Természetesen azért ő sem tévedhetetlen és akadnak kisebb-nagyobb melléfogások is (pl. Ghost in the Shell, Lucy, Csajok hajnalig), de összességében ezek mégse ártottak a kifejezetten szépen ívelő pályának. Ha 2019-et vesszük alapul, akkor azt kívánjuk, a színésznőnek ennél rosszabb éve sose legyen! A Bosszúállók: Végjáték 2019 tavaszán érkezett és robbantott kasszát, majd ezt követte a Házassági történet és a Jojo Nyuszi. Utóbbi két filmben nyújtott alakításaiért Oscar-díjra jelölték. Igen, egyazon évben a legjobb színésznő (Házassági történet) és a legjobb női mellékszereplő (Jojo Nyuszi) kategóriákban. Sajnos nem nyert egyikben sem, de ami késik, egyszer biztosan jönni fog!

 

 

Tétova tinédzserdből a Marvel egyik Bosszúállója

Az iménti sor jól mutatja Johansson szerepválasztásainak mintázatát. A coming of age filmeket követően (Manny és Lo, Tétova tinédzserek) számos szerzői film meghatározó szereplője lett (Az ember, aki ott se volt, Elveszett jelentés, A tökéletes trükk), és tényleg a legkülönfélébb alkotókkal dolgozva, a legkülönfélébb alkotásokban tűnt fel (A sziget, A másik Boleyn lány stb). Műfajtól függetlenül épp olyan hiteles volt femme fatale-ként (Fekete Dália), mint Vermeer festményének modelljeként (Leány gyöngy fülbevalóval), illetve később a karakán anyuka (Jojo Nyuszi), vagy a válófélben lévő feleség és anya (Házassági történet) szerepében.  Az amúgy számos filmes kitüntetéssel büszkélkedő Johansson a Pillantás a hídról c. színdarabban nyújtott alakításáért 2010-ben elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó rangos Tony-díjat, ami azt bizonyítja, hogy nem csak a kamera előtt, de a színpadon is kiváló színésznő. A szintén 2010-es Vasember 2.-ben pedig már Natasha Romanoffként/Fekete Özvegyként láthattuk őt viszont a vásznon, ezzel pedig bebetonozta magát a legjobban fizetett A-kategóriás színésznők sorába. A tendencia is kirajzolódott, vagyis néhány kisebb költségvetésű és/vagy szerzői film ékelődött a blockbuster mozik közé. Egy-egy Marvel-film között például olyan szerepekben találkozhattunk vele, mint a felszínes Barbara karaktere a Joseph Gordon-Levitt által írt és rendezett Don Jon-ban, vagy az éppen Psycho-t forgató Janet Leigh színésznő figurája a Hitchcock című filmben, de számos animációs figura hangjaként (A dzsungel könyve, Énekelj!, Kutyák szigete) is hallható volt. A sikereket nem csak annak köszönheti, hogy – ahogy mondani szokás – imádja őt a kamera, hanem markáns színészi jelenlétének is. Ami olyan adottság, melyhez nem elég „csak” szépnek és tehetségesnek lenni. Hab a tortán, hogy Johansson kb. akkor is ellopja a show-t, ha csupán hanggal van jelen az adott filmalkotásban, úgy hogy az amúgy szintén erős alakításairól híres, és a filmben fizikailag is megjelenő, Joaquin Phoenix a partnere (A nő). Apropó hang. Tudtátok, hogy Johansson az énekléssel is kacérkodik és több lemeze is megjelent már?

 

 

Femme fatale-ból anyuka

Mielőtt Scarlett Johansson anyuka lett, magánéletét illetően leginkább arról volt híres, hogy számos színészkollégájával járt vagy kavart. A Fekete Özvegy sztárjának volt kapcsolata Jared Leto-val, Sean Penn-nel, de Benicio Del Toro-val is hírbe hozták. Josh Hartnett-tel a Fekete Dália forgatásán szerettek egymásba, de a sok, egymástól távol töltött idő kikezdte a kapcsolatot, és 2006-ban szakítottak. Aztán 2007-ben a színésznő megismerete a kanadai színészt, Ryan Raynolds-ot, akihez 2008-ban feleségül is ment. Azonban ez a kapcsolat is véget ért 2010-ben, de a válást csak 2011-ben mondták ki. Johansson második férje meglepő módon azonban nem színész, hanem egy francia újságíró, Romain Dauriac volt, akitől 2014-ben kislánya, Rose Dorothy Dauriac született. Minden idillinek látszott, még egy ínyenc popcornt árusító, közös üzletbe (Yummy Pop) is belevágtak, azonban Johanssonnak ez a házassága is véget ért 2017-ben. Ezek ismeretében annyira nem is meglepőek a Házassági történet és a Jojo Nyuszi című filmekben nyújtott, kifejezetten érett alakításai.

 

A várva-várt Fekete Özvegy

A Fekete Özvegy munkálatai miatt Johansson immáron másodjára érkezett Magyarországra, Budapestre forgatni. Még a 2001-es Gárdos Éva-film, az Amerikai rapszódia c. alkotás munkálataikor járt hazánkban, és valószínűleg a színésznő sem gondolta, hogy egyszer egy szuperhősfilm miatt fog ide visszatérni. A Fekete Özvegy előzetesében kapunk egy gyönyörű Duna – Szabadság-szobor – Gellért-hegy panorámafelvételt, némi Keleti pályaudvart, és belvárosi utcaképeket az autós üldözéses bevágásoknál. Hogy fővárosunk ezúttal pontosan mit, pontosabban milyen város(oka)t fog alakítani, az természetesen majd csak a filmből fog kiderülni. Annak ellenére, hogy a Bosszúállók: Végjátékban hősnőnk amúgy meghalt, a Marvelnél mégis úgy gondolták, hogy az univerzum 4. fázisát a Fekete Özvegy saját filmjével indítják útjára, amit amúgy a rajongók már igen régóta követeltek. A történet az Amerika Kapitány: Polgárháború és a Bosszúállók: Végtelen háború között játszódik, valamint annyi még bizonyos, hogy ez nem egy eredettörténet lesz, mégis Natasha Romanoff múltjába kalauzol el bennünket, ahol kedvenc akcióhősnőnknek szembe kell néznie a múltjával és egykori családjával…

 

Scarlett Johanssonnak ezúton is nagyon boldog szülinapot kívánunk, illetve az eddigi pályafutásához hasonló folytatást! Természetesen nekünk, nézőknek is érdekünk, hogy ez így legyen. Ahogy az is, hogy a Fekete Özvegy c. legújabb Scarlett Johansson-filmet mihamarabb megnézhessük majd valamelyik Cinema City moziban!