A film, amit várunk: Szuperagy

Melissa McCarthy a szókimondó komika vonalon érkezik legújabb filmjével, a Szuperaggyal, amit ismét férje, Ben Falcone rendezett. A színésznő azonban nem szimplán csak egy komika, ennél sokkal több. Egy vérbeli átalakulóművész. Hogy mindez mit jelent és milyennek láthatjuk őt legújabb filmjében? Kiderül, ha tovább olvasol!

 

Szuperagy – a sztori

A világ egyik legátlagosabb nője, Carol (Melissa McCarthy), egy nap azt hiszi, teljesen megőrült. Hiszen nem csak a tévéje, a telefonja, de a mikrója is be-beszólogat neki. Aztán kiderül, hogy nem őrült meg, pedig jobb lenne. A világ első szuperintelligenciája (James Corden) ugyanis éppen őt választotta ki megfigyelési alanyként arra, hogy a tanulságok leszűrése után átvegye a hatalmat a Földön. Vagy felrobbantsa azt. Még nem döntötte el… A helyzet megoldása tehát épp Carol-on múlik, akinek a történetek hatására fenekestől felfordul az élete – és kerül vicces, kínos vagy éppen sorsfordító helyzetekbe.
 

 

A Melissa McCarthy-jelenség

Melissa McCarthy az a színésznő, akit nem szokás összekeverni senki mással. Nem, nem kizárólag gömbölyded idomai miatt, ami látványos fogyása ellenére is kvázi védjegyévé vált, és amire számtalan karakterpoént is épít sorozataiban, filmjeiben, hanem utolérhetetlen komikusi vénája miatt is. Igen, ez a humor néha önreflexív, néha kicsit erős, de mindig húzódik mögötte egyfajta humánum. Ettől nem lesz soha blőd. Mindehhez társul, hogy a McCarthy-karakter őszinte és szókimondó, aki akkor is cifrán tud káromkodni, ha éppen kisestélyit visel. És ez a karakter a romantikus vígjátékoktól a női buddy-movie-n át a kém-vígjátékig minden zsánerben megállja a helyét, hiszen nem csak csípős humorral szemléli az életet, de intelligens és van szíve is. Ugyanakkor, szinte minden esetben tartogat valamiféle meglepést. Ezt igazolandó gondoljunk például a Koszorúslányok Megan-jére, akiből eleinte nem nézünk ki túl sokat, aztán kiderül, hogy mind IQ-ban, mind EQ-ban rendkívül erős: valójában a kormánynak dolgozik, kicsit sem csinos megjelenése mögött pedig egy figyelmes és szenvedélyes nő rejtőzik.

 

De eszünkbe juthat a Női szervek kifejezetten lompos nyomozónője is, akinek fegyverarzenáljától és csípős nyelvétől tényleg az Isten mentse meg azt, akit célba vesz, ugyanakkor bármit megtenne azokért, akiket szeret.

 

A kém című filmben pedig az eleinte önértékelési problémákkal küszködő szürke kisegérről nem csak az derül ki, hogy élesben is kiváló ügynök, de az is, hogy igazi pasimágnes.

 

A példákat hosszasan lehetne sorolni. McCarthy vérbeli színésznő, aki bár a fent taglalt, tényleg rá szabott karakterrel aratta és aratja legnagyobb sikereit, de ne feledkezzünk el a Megbocsátasz valaha? című filmben nyújtott alakításáról sem, az alkoholista, leszbikus és jobb megoldás híján csalásra vetemedő bukott írónő szerepében (igaz történet alapján). Egészen zseniális. A Koszorúslányok után ezért az alakításáért másodjára jelölték Oscar-díjra. 

 

… és a Szuperagyban

A McCarthy-figurák mindig az adott karakterből fakadó eklatáns külsővel rendelkeznek, így elmondhatjuk, hogy a hölgy egy igazi kaméleon (pl. A főnök című film domina-figurája, A partiállat visszafogottabb külsejű anyukája, a Megbocsátasz valaha? kissé igénytelen és fiús írónője stb.). A Szuperagy című filmben sincs ez másképp, ahol viszont egy kifejezetten átlagos nőt kell életre keltenie, de persze, az előzetesből azért kiderül, hogy itt is lesz egy kis humorral fűszerezett átalakulás, kiszíneződés. A romantikus komédiát ezúttal a sci-fi zsánerével házasította A főnök című film forgatókönyvét is jegyző Steve Mallory. A rendező, Ben Falcone (Tammy, A főnök, A partiállat) pedig immáron negyedik alkalommal dirigálja feleségét, McCarthy-t. Falcone jól bejáratott szokása, hogy cameózik egyet neje filmjeiben, feltehetően ezúttal sem lesz ez másképp.

 

Bobby Cannavale (Az állomásfőnök, Blue Jasmin, Az ír) azonban nem csak beköszön, ő alakítja hősnőnk szerelmét a Szuperagyban, a színésznek A kém után ez a második McCarthy-filmje. Mindezek alapján kíváncsian várjuk, hogy kedvenc női komédiásunk legújabb filmje milyen meglepetésekkel szolgál még, amikor majd megérkezik a hazai Cinema City mozikba!