Cinema City portrésorozat: Tilda Swinton

A nemi hovatartozástól vagy az életkortól függetlenül bárkit és bármit eljátszani képes fantasztikus színésznő, Tilda Swinton november 5-én ünnepelte szülinapját. Gondoltátok volna, hogy idén töltötte be 60. életévét? Hihetetlen, ugye? Ha szeretnél többet megtudni róla, olvass tovább!

Filmek, amiket már nagyon várunk tőle:

Filmek, amik miatt szeretjük (a teljesség igénye nélkül): Caravaggio (1986), Orlando (1992), Constantine, a démonvadász (2005), Hervadó virágok (2005), Michael Clayton (2007), Narnia-filmek (2005, 2008, 2010), Beszélnünk kell Kevinről (2011), A Grand Budapest Hotel (2014), Halhatatlan szeretők (2013), Doctor Strange (2016), Sóhajok (2018)

Mini CV

A színésznő Katherine Mathilda Swinton néven született 1960. november 5-én, Londonban. Előkelő származású családja egészen a IX. századig tudja visszavezetni családfáját, melyben egyaránt találhatók skót, ír és angol ősök is. Tanulmányait angol és skót bentlakásos iskolákban kezdte, a Heath Girls’ School-ban pedig nem más volt az osztálytársa, mint a későbbi Lady Diana hercegnő. A Cambridge-i Egyetemen a társadalom- és a politikatudományi szakpár mellett irodalmat is hallgatott, ezért nem meglepő, hogy már az egyetemi színpadon is szerepelt. 1983-as diplomázását követően csatlakozott a Royal Shakespeare Company-hoz, ahol egy évet töltött. Swinton találkozása Derek Jarman filmrendezővel meghatározó esemény volt mindkét fél számára. Swinton első filmes munkája Jarman Caravaggio-ja volt, amit aztán 6 másik alkotás követett. A közös munkának a rendező 1994-ben bekövetkezett halála vetetett véget. Swinton-ra alapvetően jellemző, hogy épp annyira otthonosan mozog a művészfilmek, mint a közönségfilmek világában, vagy éppen e kettő határán elhelyezkedő alkotások sűrűjében. Hófehér, szinte áttetsző bőrével, szuggesztív tekintetével, érdekes arcvonásaival, karcsú termetével és kortalanságával Tilda Swinton egészen egyedülálló jelenség.

 

Maszkok mögött

A kiváló színésznő 1989 és 2003 között a skót festő és író, John Byrne felesége volt. 1997-ben ikreik születtek, egy fiú és egy lány. Magánéletével kapcsolatban Swinton akkor került az újságok címlapjára, amikor kiderült, hogy a színésznő összejött a nála majd’ 20 évvel fiatalabb Sandro Kopp német származású képzőművésszel. A színésznő házassága azonban nyitott volt, olyannyira, hogy volt időszak, amikor az ikrek, a szülők és Kopp egy fedél alatt éltek. Végül Byrne elköltözött, Kopp pedig azóta is boldogan él Swintonnal. Az ikrek lány tagja, Honor Swinton Byrne anyjához hasonlóan színészi babérokra tör, a 2009-es Szerelmes lettem című film már egy közös anya-lánya munka volt.

 

Egy androgün tehetség

A színésznő nem csak megjelenésében, de szerepválasztásaiban is extravagáns. Filmográfiája alapján elmondható, hogy Swinton valóban keresi az izgalmas, változatos szerepeket, és az sem zavarja, ha adott filmben nem az ő figurája a főszereplő. Így fordulhat elő, hogy bár a Constantine, a démonvadász című alkotásról mindenki tudja, hogy az egy Keanu Reeves-film, a rajongás tárgya általában mégis a Swinton által megformált androgün figura, Gabriel.

 

Játékosságát és humorát bizonyítja, hogy Wes Anderson A Grand Budapest hotel című filmjében viszont egy matuzsálem korú dámát alakít a felismerhetetlenségig elmaszkírozva (rendkívüli módon megöregítve), így önnön karikatúrájává téve a figurát.

 

Kifejezetten bátor szerepvállalás volt részéről az is, amikor teljesen tar koponyával, még csak közelítve a 60-hoz, eljátszotta a Marvel-filmekben az Ősvarázsló szerepét, aki a képregények szerint amúgy férfi figura.

 

Ha a mellékszerepekben ennyire emlékezetes, akkor mit mondhatunk azokról a filmekről, melyekben főszerepet játszik? Aki látta, valószínűleg nem fogja elfelejteni Jarman Caravaggio-filmjének Lena-ját, de a férfiként és a nemváltás után nőként is emlékezetes Orlando-alakítását sem, ahogy a Beszélnünk kell Kevinről anyafigurája is sokaknak bevésődött. Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című filmjének Eve-jét szuggesztív jelenléttel és mélyről fakadó bölcs szépséggel ruházta fel – és tette valóban halhatatlanná. Az új Sóhajok című filmben ismét egy másik, másképp misztikus oldaláról ismerhettük meg, és újfent egy kiváló alakításnak lehettünk szemtanúi. A sort a Swinton-filmográfia bármely darabjával lehetne folytatni…

David Copperfield rendkívüli élete és A francia kiadás

Swintont – remélhetőleg hamarosan – két ismét nagyon különböző szerepben láthatjuk viszont.  A David Copperfield rendkívüli élete című filmben (a hazai bemutató várható dátuma 2021. január 01.) a kicsit furcsa, de jószívű nagynénit, Betsey Trotwood-ot alakítja olyan kiváló angol színészek mellett, mint Hugh Laurie vagy Peter Capaldi.

 

 

Wes Anderson A francia kiadás című legújabb munkáját eleve azért is várjuk annyira, mivel ez Wes Anderson legújabb munkája. De ha Tilda Swinton is benne van egy újabb emlékezetes szerepben, ráadásul olyan parádés színészek is becsatlakoznak a buliba, mint Bill Murray, Timothée Chalamet, Adrian Brody, Benicio Del Toro vagy Edward Norton (és még sokan mások), akkor ez már a tűkön ülve várás konkrét esete.

 

 

Hogy Swinton ezúttal a két film közül melyikben nyújt emlékezetesebbet, azt nehéz lenne innen megjósolni. Feltéve, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerül. Hiszen a színésznő eddigi szerepválasztásai is mind azt bizonyítják, hogy ahol ő feltűnik, ott valami izgalmas és figyelemre méltó születik. Azt gondolom, ez már nem nagyon fog változni. Szerencsénkre.

Úgyhogy ezúton is kívánunk hosszú és boldog életet a kortalan Tilda Swintonnak, ennek apropóján pedig, magunknak, mozinézőknek még sok kiváló Tilda Swinton-filmet és alakítást!